‚ÄĒ Vakland Roadshows.

Leerlingen on tour langs bedrijven in de regio

Op-Scherp-Hogeland-College-Bram-en-leerlingen

De opleiding

Vakland Het Hogeland, onderdeel van gebiedsco√∂peratie Het Hogeland, die ‘een leven lang leren’ in de gemeente Het Hogeland stimuleert door scholen, bedrijven en overheid met elkaar te laten samenwerken. De regio als klaslokaal!

De uitdaging

Het Hogeland College en Terra VO merkten dat leerlingen uit de derde en vierde klas VMBO maar weinig beeld hebben van de beroepen in hun eigen omgeving en daarom moeite hebben met het kiezen voor een MBO-opleiding. Leerlingen hebben behoefte aan praktijkervaring, stages en mentorprogramma’s om te ontdekken wat ze interessant vinden. Hoe kunnen we deze leerlingen kennis laten maken met beroepen in hun eigen regio? Hoe breng je scholen en bedrijven dichter bij elkaar? Hoe laat je ze samenwerken?

IMG_20221006_102046
Wedstrijdje band wisselen bij Mechanisatiebedrijf Bakker in Ulrum, als onderdeel van de Roadshow Mobiliteit & Transport.
Leerling van het Terracollege Winsum

'Bij de bedrijven konden we al onze vragen stellen. Dat was echt fijn, want soms is het best moeilijk om alles goed te begrijpen.'

De samenwerking met
Op Scherp

Samen met decanen uit het VO en MBO bedachten en realiseerden we de Vakland Roadshows: dagtours met leerlingen langs meerdere bedrijven in de regio. Geen gewone bedrijfsexcursies, maar actieve werkbezoeken, waarbij leerlingen een goed beeld krijgen van wat er toch allemaal achter die gevel van een IT-bedrijf, veehouderij of zorginstelling gebeurt, waardoor ze zich beter kunnen voorbereiden op hun eigen toekomst. Een mooi en uniek voorbeeld van samenwerking tussen scholen en bedrijven in de regio.

039821a3-66e7-408d-8c8d-847db05a94fd
Helmpje op/af quizz over feiten en fabels in de bouw bij SSPB, als onderdeel van de Roadshow Bouw, Wonen & Interieur.

Het resultaat

Het succes van de Roadshows is te danken aan een goed georganiseerd samenspel tussen leerlingen, docenten en bedrijven. Op Scherp was aanjager, verkenner en uitvoerder. We wilden leerlingen bekende beroepen laten zien, maar vooral ook beroepen die ze nog niet kennen, maar die wel veel kansen bieden voor hun toekomst. Hiervoor moesten we wel het netwerk in de regio beter verkennen en verder uitbouwen. We zochten contact met interessante bedrijven en peilden hun belangstelling. Door docenten te betrekken bij het contact met die bedrijven, konden ze zich veel beter voorbereiden op de komst van de leerlingen. Met als resultaat een waardevolle ervaring voor zowel leerlingen als bedrijven.

Jelte Wolters, Decaan

'Na acht georganiseerde roadshows kunnen we stellen dat wij inmiddels in de derde cyclus zitten en steeds ons concept blijven verscherpen op de behoefte van leerlingen, onderwijs, bedrijven en instellingen. Zonder Op Scherp waren we hier nog niet geweest.'