— Sterk Techniek Onderwijs PO/VO.

Leren op praktische wijze met de techniekkist

R0003029-2

De opleiding

Sterk Techniek Onderwijs is een landelijk programma dat techniekonderwijs aantrekkelijker wil maken. In Noord-Groningen bundelen het Hogeland College, VO Eemsdelta, en het Dollard College hiervoor hun krachten in een samenwerkingsverband.

De uitdaging

Techniekonderwijs op basisscholen boeiender maken, en een betere overgang van primair- naar voortgezetonderwijs creëren. Onderwijs gebaseerd op uitdagingen, waarbij leerlingen met verschillende talenten de kans krijgen om deze op hun eigen manier aan te pakken. Hoe brengen we spannende ideeën en uitdagingen bij de leerlingen, zelfs als we niet alle scholen kunnen bezoeken?

Bram + 2 kinderen

De samenwerking met Op Scherp

Kunstenares in het onderwijs Roos Wagter bedacht de oplossing: de techniekkist! Zij bedacht deze in reactie op de uitdaging van Vakland Het Hogeland, om de vraag vanuit het primair onderwijs voor laagdrempelige ondersteuning van techniekonderwijs te beantwoorden. Ervan overtuigd dat dit de beste manier is om kinderen te interesseren en motiveren. Wij geloofden in het idee en hebben geholpen de verbinding te maken met het voortgezet onderwijs (en STO). Het concept draaide toen net op een aantal basisscholen. Op deze manier wordt er meegedacht over doorlopende leerlijnen en nieuwe inhoud voor de kisten. Zo kregen haar ideeën verder vleugels. Daarnaast zijn de vo-scholen nu een distributiekanaal voor de kisten.

1683452060314

Het resultaat

De techniekkist bevat leskaarten met uitdagingen en materialen rond technische principes, zoals de elektromotor. Elke kaart daagt uit, zoals het bouwen van een zelfrijdend autootje, maar zonder voorgeschreven stappen. Dit is handige kennis voor leerlingen om mee te nemen naar het vo. Iedereen mag meedenken en input leveren voor de kist. Leerkrachten, kinderen, en bedrijven; iedereen is eigenaar van de kist. Bijna alle scholen in Noord-Groningen, zowel primair als voortgezet, omarmen de kist dan ook. Vo-docenten gaan met de kisten naar basisscholen of nodigen hun leerlingen uit om langs te komen. Enthousiasme alom, en leerlingen ontdekken techniek op een praktische en meeslepende manier.

"Geschikt voor alle leeftijden, zelfs voor hbo-bouwkunde, omdat het uitdaging centraal stelt. Ze tillen het gewoon een niveau hoger."