Over ons

Op Scherp is de gezamenlijke ambitie van design thinkers met een drang naar avontuur.

Als organisatie vorm geven aan visie en doelen terwijl verandering de enige constante factor lijkt te zijn, is niet makkelijk. Je bevindt je op onbekend terrein, en dit brengt veel onzekerheid met zich mee. Op deze onbewandelde paden voelen wij ons thuis; onzekerheid is voor ons een kans om te ontdekken, kaders opnieuw te vormen, en de wereld om ons heen beter te leren kennen en begrijpen. We zijn dan ook graag een gids voor mensen die zich hier minder thuis voelen. Wij helpen organisaties om hun weg te vinden in dit terrein van verandering, actief de controle te pakken over hun eigen toekomst, en hun potentie optimaal te benutten voor een betere wereld.

Ryco van Op Scherp op kantoor Foto van het kantoor van Op Scherp Thomas en Ryco van Op Scherp aan het kamperen

Onze kijk op de wereld

Wij zijn ervan overtuigd dat de meeste potentie onderin de organisatie zit; daar zit de energie en daar neemt de organisatie vorm aan. Helaas komt deze potentie niet altijd volledig tot uiting bij gebrek aan effectieve werkwijze of de goede basis voor vernieuwing, en loopt de organisatie vast. Dit is niet alleen zonde van de energie, maar ook frustrerend. Wij geloven dan ook dat medewerkers het zelfvertrouwen bieden om zelf actief de toekomst van hun organisatie vorm te geven, de enige manier is om de potentie die in de organisatie zit optimaal te benutten. Hiervoor zijn vooral een heldere en gezamenlijke visie, een sterke samenwerking, voldoende ruimte vanuit de organisatie, en een werkwijze die helpt om snel te leren en effectief te vernieuwen, van belang.

Wat maakt ons anders?

Wij zijn het enige bureau in Noord-Nederland dat zich specialiseert in de begeleiding van docententeams binnen ROC’s op gebied van onderwijsvernieuwing. Daarnaast bestaat Op Scherp uit enkel coaches onder de 30 jaar oud - waardoor we dichter op de student staan - en bieden we toch 15 jaar aan gecombineerde praktijkervaring op gebied van design thinking (een denk- en werkwijze die wereldwijd wordt ingezet bij complexe innovatieprocessen) en innovatie. Wij zijn opgegroeid met de nieuwe denk- en werkwijzen; wij ademen en leven de vernieuwing waar anderen alleen spreken over transitie.

Foto van het kantoor van Op Scherp Thomas van Op Scherp op het strand Bram en THomas van Op Scherp drinken koffie Bram van Op Scherp aan het werk

Ons manifest voor hedendaagse ontdekkingsreizigers

Het zal je misschien opvallen dat we in ons doen en laten veel waarde hechten aan idealen en een sterke basis om zo de juiste keuzes te maken. Binnen Op Scherp komt deze basis voort uit onze bedrijfscultuur. Daarom leek het ons handig om onze normen & waarden maar eens zwart-op-wit te zetten om nooit meer te vergeten — en voor de hele wereld om te zien. Zodat iedereen weet met wie ze te maken hebben. Ook wij zelf.

Wij weten dat we niks weten

Omdat wij geloven dat er geen enkele waarheid is. Wees ruimdenkend en open. Luister eerst, oordeel later. — Of oordeel niet. — Veronderstelling is de moeder van alle grote misvattingen.

Wij houden van avontuur

Daarom behouden wij de vrijheid om zelf te kiezen, te proberen, en te ontdekken. We voelen ons comfortabel in het onbekende. Je kan je wel wanhopig vasthouden aan het eerste plan, maar geen plan overleeft de ontmoeting met de realiteit. Laat het los, laat je verrassen, ontdek.

Wij kiezen voor positiviteit

We zijn er altijd van overtuigd dat er een oplossing of uitweg is. Werk samen, wees creatief, en bouw verder op anderen. Jij bepaalt hoe je met iets omgaat en hoe je de wereld wil zien. Waarom zou je voor obstakels en negativiteit kiezen?

Wij zijn toegewijd aan elkaar

Persoonlijk geluk staat voorop, want gelukkige mensen maken een gelukkig bedrijf. En zonder (gelukkige) individuen, is er geen collectief. Daarom letten we op elkaar.

Wij geloven in fouten maken

Want alleen door fouten te maken kunnen we leren en groeien. Je kan alles doen en bereiken, als je maar bereid bent om fouten te maken en hiervan te leren. Blijf altijd leren. Blijf altijd fouten maken.

Neem contact op