Methode

Design helpt om onderscheidende ervaringen te creëren en betekenisvolle verbindingen met klanten te vormen.

Wanneer er wordt gesproken over design zullen de meeste mensen denken aan vormgeven, het visuele. Maar design is zoveel meer dan iets ‘mooi maken’. Vooral de laatste decennia heeft er een enorme verschuiving plaatsgevonden in wat design is en wat het kan doen. Het is een manier van denken en werken die bedrijven helpt om meer waarde voor hun klanten te creëren en aansluiting te vinden in een steeds complexer wordende wereld. We leggen het even kort uit.

Het design thinking proces, de dubbele diamant

De dubbele diamant

Als we design terugbrengen naar zijn meest simpele vorm, dan is het niks anders dan een manier van werken en denken om (complexe) problemen op te lossen. Eerst zoek je naar het echte probleem. Dit doe je door je te verdiepen in de klant en te graven naar onuitgesproken behoeften. Hierbij komen inzichten naar boven die je een beter beeld geven van je klant. Dit noemen wij ook wel het graven naar ruwe diamanten. De volgende stap is het slijpen van je diamanten, oftewel het vinden van de beste oplossing voor je probleem door je idee in een snel iteratief proces te verbeteren. De waarde van design binnen bedrijven is dat je, door het begrijpen van wat klanten ervaren, voelen en beweegt, dichter bij het probleem komt en nieuwe manieren ontdekt om je klanten waarde te bieden. Dit helpt je om met een oplossing, oftewel producten en diensten, te komen waar mensen echt van houden.

Voorbeeld: In 1994 besloot Procter & Gamble om een stagnerende markt te veroveren - de wereld van schoonmaakmiddelen. Hun design team observeerde hoe mensen vloeren schoonmaken, meestal nog met dweilmop en een emmer water. Het werd snel duidelijk dat dit een vervelende en tijdrovend klus was. Het probleem lag bij het gehele proces en niet zozeer bij één van de benodigde producten. Mensen hadden duidelijk behoefte aan een makkelijkere, en snellere, oplossing voor deze universele taak. Niet een nieuw schoonmaakmiddel. Het team verschoof hun focus van zoeken naar betere schoonmaakmiddelen, naar het heruitvinden van de manier waarop we vloeren schoonmaken. Dit leidde in 1999 tot de Swiffer, die in dat jaar nog 100 miljoen aan omzet opleverde. Na een jaar waren er 11,1 miljoen Swiffers verkocht in Amerika.

Maak kennis met design

Nieuwsgierig naar de denkwijze en de methoden van design? Wij helpen je graag kennismaken met design in één van onze workshops design thinking.

Bekijk onze workshop

Design inzetten binnen je bedrijf

Wij bieden een startpunt en een vervolg voor de toepassing van design. Hiermee leiden we een team door hun eerste ervaring met deze manier van denken en faciliteren we de kennis en tools die teams nodig hebben om design succesvol in te zetten binnen het bedrijf.

Maak een start met design