Waarom alles weten niet gelukkig (of wijs) maakt.

Word geen expert. Laat los wat je denkt te weten.

DoorThomas Drenth op28 september 2018
Leestijd2 minuten

Onlangs vervulde ik mijn rol als procesbegeleider en host voor een organisatie. De betreffende sessie had als doel om in gesprek te gaan met klanten en te horen wat zij belangrijk vinden of nodig hebben. Tijdens de voorbereidende gesprekken met de opdrachtgever werd mij gevraagd of ik hun beleid wilde doorlezen, zodat ik tijdens de sessie mijn antwoorden paraat had over de kaders en beperkingen. (Mochten er vragen zijn hierover uit de zaal.) Mijn antwoord was nee, ik wist liever niks. Raar antwoord misschien — vooral van iemand die juist de touwtjes in handen moet nemen — maar ik zal het uitleggen.

Ze wilden tijdens deze sessie iets leren over de behoeften van hun klant. Het beleid van je organisatie gaat niks veranderen aan deze behoeften. (Deze behoeften moeten iets veranderen aan je beleid.) Kaders en beperkingen vanuit beleid is geen discussie die ik in de beperkte tijd met een groep wil voeren. Maar vooral; over wat los van mij staat, kan ik ook geen discussie voeren. Dat is mijn voordeel als onafhankelijk procesbegeleider.

Om dezelfde redenen wil ik mij juist aan de kant van de doelgroep scharen. Als zij iets vinden, dan wil ik daar niet tegenin gaan, maar juist in meegaan. Dan wil ik uitzoeken waarom ze dat vinden. Een frisse, onwetende blik is juist waardevol in dit geval.

Het belangrijkste is: ik wil het gewoon niet beter weten dan de doelgroep of een organisatie. Ik wil iets moeten begrijpen in plaats van de antwoorden paraat hebben. Ik wil geen expert zijn. Waarom? Een expert is (in de zin van het woord) iemand die de antwoorden al heeft, vanuit vele jaren ervaring. Echter, iemand die alle antwoorden heeft, die stelt geen vragen meer. En als je stopt met vragen stellen, dan vertrouw je op expertise en kennis die misschien gelimiteerd is, ouderwets, of het al die tijd bij het verkeerde eind heeft gehad.

Ik geef toe, ik vind het zelf enorm moeilijk om niet altijd direct met een antwoord te komen. En dan niet omdat ik het zo goed weet, maar omdat ik het gevoel heb dat ik het antwoord klaar moet hebben staan. Dan vertel ik mijzelf: wees gerust, antwoorden zijn niks meer waard. Dankzij het internet is elk antwoord altijd beschikbaar voor iedereen. In de vorm van een tutorial, artikel, video, of iets dergelijks. De juiste vragen stellen daarintegen, is iets wat een zoekmachine (nog) niet voor je doet.

Daarom blijf ik liever onwetend en vragend. Ik hoop uiteraard dat je iets meeneemt uit deze boodschap, maar aan de andere kant; wat weet ik?

 — Thomas Drenth, van Op ScherpIk pleit ook geen expert te zijn op het gebied van het schrijven van artikelen trouwens. Mocht je daarom vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag. Je kan mij bereiken via thomas@opscherp.com