De juiste omgeving voor samenwerking.
Werken aan een gelukkig & gezond team. Hoe doe je dat?
DoorBram van Houten op05 maart 2018
Leestijd5 minuten
Als teamleider is het niet altijd even makkelijk om je team bij elkaar te houden en de effectiviteit hoog te houden. Je krijgt op den duur te maken met lastige situaties, obstakels, en het gevoel dat alles te traag gaat. Op dit moment moet je als team sterk staan en elkaar er doorheen slepen. De eigenschappen van een team dat met tegenslagen om kan gaan en samen verder komt, zijn aan te leren. Het is belangrijk dat jij hier als leider het voortouw in neemt.
Moet je nog een team samenstellen? Lees dan dit artikel over de verschillende types die je in je team wil hebben. Voor het volgende ga ik ervan uit dat je een team hebt en jullie basis duidelijk is. (Anders is daar ook een artikel voor.) Laten we kijken naar wat een sterk team maakt en hoe jij dit meeneemt in je eigen team.
De eigenschappen van een sterk team.
Je wil een omgeving scheppen voor je team waarin mensen graag naar hun werk komen en waar anderen zich verbazen over het niveau van creativiteit en positiviteit! Dit is wat daar voor nodig is:
- Positiviteit: Positief ingestelde teams weten beter om te gaan met tegenslagen en hebben een hogere effectiviteit.
- Ongeremde constructieve creativiteit: Dit zorgt voor een grotere diversiteit in ideeën, mogelijkheden en oplossingen.
- Teamleden die elkaar aanvullen: Als je snel wil gaan, ga dan alleen. Als je ver wil gaan, ga dan samen. Een team dat elkaar versterkt is doeltreffender.
- Begrip voor elkaar: Iedereen moet zich vrij voelen om zich open te stellen en zijn gevoel te uiten.
- Drang naar avontuur: Een team dat niet bang is voor een uitdaging en graag nieuwe dingen uitprobeert komt met resultaten waarmee je echt kan concurreren.
Hoe bereik ik dat?
Als verantwoordelijke voor het team is het aan jou om de juiste omgeving te faciliteren. Jij bent als leider niet degene die de beslissingen neemt, maar je bent degene die ervoor zorgt dat het team de energie, kennis, en kunde heeft om zijn eigen weg te kiezen. Door de eerder genoemde punten in de gaten te houden als parameters en hier actief op te sturen, ben je al goed op weg. Bewustzijn is vaak al een heel begin, maar ik wil je toch een aantal handvatten geven door met je te delen wat ik zelf doe om teams in topconditie te houden.
Maak een goede start.
Leer elkaar goed kennen voordat je echt aan de slag gaat. Ga bijvoorbeeld samen koken en eten, of ga een paar dagen naar een eiland. Zo leer je elkaar echt kennen en leer je sneller met wat voor soort mensen je te maken hebt.
Zorg ook voor een gezamenlijk doel. Bepaal samen waarmee je aan de slag gaat, wat jullie ambitie is, en waarom jullie dit doen. Dit geeft het team een mandaat; iets waar je samen voor vecht en wat je samen bewaakt. Een goed voorbeeld van zo’n mandaat is “Alles voor een glimlach” van Coolblue.
Kies voor creativiteit.
Kritiek en creativiteit gaan zelden samen. Wees alert op hoe ideeën worden ontvangen in het team. Wanneer iemand met een idee over de boeg komt en dit idee wordt ontvangen met een bedachtzame stilte, afkeurend mimiek of een “ja, maar..” , dan werpt dit barrières op in iemand zijn denkpatroon. Dit beperkt de vrije creativiteit van teamleden en zorgt uiteindelijk voor minder verrassende oplossingen. Houd het divergeren (het bedenken van ideeën) en het convergeren (het kiezen van de beste ideeën) dus altijd gescheiden.
Bouw op elkaars ideeën. Door actief ervoor te kiezen om een idee van iemand te beantwoorden met een ander idee bouw je op elkaar verder. Voorbeeld: Ik heb het met een collega over de zichtbaarheid van ons bedrijf op evenementen. Ik stel voor om iedereen voortaan in een blauwe trui te steken zodat iedereen direct ziet: “Hé, dat is er één van dat bedrijf!”. Mijn collega realiseert zich direct dat blauw niet de kleur van ons bedrijf is en kan hier twee dingen mee doen. Hij kan het benoemen, “Ja, maar blauw is helemaal niet onze kleur. Slecht idee.”, of hij kan zeggen “gaaf idee! En wat nou als we ze in het groen doen? Dan is het nog duidelijker.”
Omarm het maken van fouten.
Er zijn enorm veel initiatieven die zich bezig houden met populariseren van falen. Screw Up (dé viering van de imperfectie!), Fuckup nights (Stories of business failure), enz. Fouten maken is namelijk de snelste manier om te leren. In veel organisaties is echter geen plek voor fouten. Daarom is het belangrijk dat je een omgeving creëert waar falen mag. Het omarmen van het maken van fouten is niet iets wat je zegt, dat moet je doen!
Wees hartelijk en attent.
Complimenten geven (“Goed werk!”) heeft enorm veel impact op de energie. Het is ook niet erg ingewikkeld, alleen we vergeten het vaak genoeg om het gewoon te doen. Houd het niet langer voor je, bedankt mensen voor hun aanwezigheid en wat ze voor je betekenen. Op dezelfde manier zou je ook vaker je team moeten begroeten! Beginnen bij jezelf zorgt er uiteindelijk voor dat iedereen dit gaat doen. Je laat zien dat je er bent, maar het laat ook veel zien over hoe je binnen komt lopen. Let goed op en je kan precies zien hoe iemand zich voelt. Komt iemand binnen met een glimlach en een enthousiaste “goedemorgen”, dan weet je dat het lekker gaat. Gaat iemand naar huis met een zachte “doei” zonder om te kijken dan weet je waar je aandacht aan moet besteden. Zie het als een thermometer voor je team.
Lach met elkaar.
Laat humor zijn gang gaan, plezier is belangrijk. Humor verzacht het conflict als iets te serieus wordt. Humor zorgt ervoor dat teams dichter tot elkaar komen. Wanneer een team moet lachen tijdens een creatieve sessie komen de beste ideeën naar boven.
Bied tijd om te reflecteren en te leren.
Kijk continu en met een open blik naar hoe je team functioneert. Door wrijving in het team te signaleren en hier positieve oplossingen voor te vinden maak je het team iedere dag 1% beter. Houd je team goed in de gaten en maak wrijving bespreekbaar. Dit is je verantwoordelijkheid als leider. Reflecteer regelmatig met het team op elkaars functioneren. Door op een open manier te bespreken wat de impact is van het gedrag weet je waar je elkaar in de gaten moet houden. Spreek uit hoe je je voelt, zodat anderen weten dat ze dit ook kunnen doen.
Je hoeft het niet alleen te doen.
Het gaat allemaal om het peilen van je team en manieren bedenken om de wrijvingen weg te nemen en momenten van hoge energie vaker voor te laten komen. Als je het hele team hier in betrekt zorg je uiteindelijk voor een cultuur waarin iedereen elkaar helpt en op elkaar let. Jij bent als leider niet als enige verantwoordelijk voor de groepscultuur, maar door met het team te spreken en een voorbeeld te zijn kan je wel de juiste omgeving bieden.
— Bram van Houten, van Op Scherp
Klinkt bovenstaande naar meer en ben je benieuwd naar een ander perspectief op jouw team? Neem dan vooral contact op via bram@opscherp.com ik help je graag op weg.