Mijn eerste ervaring met Startup Weekend

Wat te verwachten van een Startup Weekend?

DoorThomas Drenth op03 april 2017
Leestijd13 minuten

Startup weekends zijn evenementen van 54-uur bedoeld om één weekend lang designers, creators, en entrepreneurs de kans te geven om zichzelf uit te dagen, te experimenteren, en te leren. Tijdens het evenement werken deelnemers samen met anderen in een poging om — buiten hun dagelijkse routine — een werkende startup op te zetten. Het weekend draait om actie, innovatie, en snelheid. Of je nou op zoek bent naar feedback voor een idee, nieuwe skills wil leren, of een team nodig hebt; Startup Weekends zijn de perfecte omgeving om een idee te testen en de eerste stappen te zetten naar je eigen startup. Deze maand deed ik mee aan zo’n evenement — en neem ik jullie mee in mijn beleving.

Startup Weekend is a 54-hour event where developers, creators, designers, marketers, product managers and startup enthusiasts come together to share ideas, form teams, build products, and launch startups! Startup Weekend is a weekend-long, hands-on experiences where entrepreneurs and aspiring entrepreneurs can find out if startup ideas are viable.

Startup Weekend vind overal ter wereld plaats. Dit specifieke weekend was de eerste editie van Startup Weekend Leeuwarden. En het is niet alleen hun eerste keer; het is ook het eerste Startup Weekend waaraan ik meedoe. Ik wil al een hele tijd graag meedoen, maar ik had helaas altijd iets anders. (smoesjes noemen ze dat denk ik.) Dit keer heb ik alles opzij geschoven en op het laatste moment een ticket gehaald.

Vrijdag

5:30 pm-7:00 pm Registration, Dinner, Welcome & Speakers

Het is zover; vrijdag. Het weekend kan beginnen. Samen met collega Ryco — voor hem al zijn 5e Startup Weekend — pak ik de trein richting Leeuwarden. Bij binnenkomst krijgen we op vertoon van onze tickets een kaart met onze naam en veld van expertise erop. Daarnaast krijgen we een t-shirt; blauw voor business, oranje voor designers, en paars voor creators. (Ik koos maar voor blauw.) We krijgen te horen dat het eten al is begonnen en mogen direct aanschuiven.

Ryco en ik splitsen op en nemen — met ons bord boerenkool — plaats aan verschillende tafels om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik beland direct aan tafel met een studente uit Letland. Naast veel nieuwe mensen, zijn er ook veel oud-bekenden aanwezig van de opleiding die ik heb gevolgd in Leeuwarden. Er hangt een enthousiaste en actieve sfeer. Niemand staat afwachtend om zich heen te kijken of zit verstopt in een hoekje. Mensen zitten vol energie en zijn druk in gesprek.


Dan worden we allemaal naar de grote zaal verplaatst waar we plaats mogen nemen. (Op iedere stoel ligt een goodiebag en programmaboekje.) De facilitator — helemaal ingevlogen vanuit Beiroet! — opent het weekend en legt nog even kort uit wat ons allemaal te wachten staat.

We werken, samen met een team, het hele weekend aan een idee voor een startup. Aan het einde van het weekend worden we beoordeeld door een jury. De criteria zijn: Customer Validation, Business Model, Techniek, en Design.

7:45 pm-9:30 pm Pitch an Idea, voting, form teams

Echter, voordat we ons bij een team kunnen aansluiten moeten er ideeën worden gepresenteerd. Ze moedigen iedereen aan om iets te pitchen. Minimaal 30 mensen. Ik was hier al van op de hoogte en heb kort van te voren nagedacht over een idee. Ik zat al een tijdje met het idee in mijn hoofd om iets te doen met storytelling en geluid; een audio-ervaring die zoveel mogelijk emoties bij mensen moet losmaken. — Het liefst maak ik het een beetje spannend door luisteraars te blinddoeken. Iets waar ik vanwege ander werk nooit aan toe ben gekomen. Nu leek mij dan ook perfect om het in een weekend een kans te geven.


Voor ik het weet sta ik in een rij met anderen aan de kant van het podium. Ondertussen bereid ik een praatje voor — ik heb maar 1 minuut —waarin ik wil vertellen wie ik ben, wat mijn idee is, en wie of wat ik daarvoor nodig heb. Niet veel later sta ik op het podium mijn verhaal te doen:

“Hello everyone. My name is Thomas. — Just remember the red bow-tie when voting. — And I want to scare the shit out of people. I will be doing this by making an audio-experience. By combining storytelling & sound, I want to make people go through an emotional rollercoaster that will make them piss themselves. Just a little. To do this, I need sound designers, writers, storytellers, and actors. Thank you.”

Een paar van mijn favoriete pitches na mij: Een shop waar je verschillende sokken kan inruilen voor een universeel paar, ongezonde snacks voor veganisten, het nieuwe Kamernet — die was van Ryco — en iemand die narcistische mensen een handje wil helpen.

Na afloop kregen alle ideeën een A3 aan de muur in het trappenhuis en kon er worden gestemd met post-its. De leukste 13 mochten door naar de volgende ronde. Raad eens? Ik mocht door! Daarna moest ik alleen nog een team bij elkaar rapen; wat ook lukte. Geen slechte start dacht ik zo.


10:00 pm-1:30 am Begin work

Na de pitches en het vormen van teams was iedereen vrij om één van de werkplekken in het gebouw te claimen en knus in te richten voor de rest van het weekend. Ik en mijn team kozen een leuke hoek uit en maakten het ons gemakkelijk door onszelf te voorzien van een whiteboard en bank. Na een korte kennismaking besloten we om te beginnen bij het concept waar we aan zouden werken. Ik had natuurlijk een visie van wat ik ongeveer wilde gaan doen, maar was wel benieuwd welk beeld ik bij de anderen had opgeroepen. Gelukkig zaten we aardig op één lijn.

Toen was het de vraag wat er allemaal mogelijk was binnen één weekend. Dat is toch best pittig. We besloten om het zo klein mogelijk te houden, al was dat toch nog best lastig. Uiteindelijk zijn we gegaan voor een Minimal Viable Product dat in ieder geval het volgende zou doen:

  • Het moest enige emotie losmaken bij luisteraars
  • Het wordt een korte audio-opname
  • Er moet een (soort van) verhaal inzitten.


Het plan was om het zover klaar te spelen dat we aan het einde van het weekend iets konden laten horen. Dit betekende dat we pas laat in het weekend iets zouden kunnen testen aan het idee, maar dat risico liepen we dan maar. Het was ook nog maar even zien hoe we er een business omheen zouden bouwen..

En voor we het doorhadden sloeg de klok alweer 1 uur. Met alle vragen die nog op tafel lagen raakte ik toch lichtelijk in paniek. Zo’n weekend gaat sneller dan je denkt — en zondagmiddag moet eigenlijk alles al klaar zijn. Uiteindelijk toch maar iedereen naar huis gestuurd voor een fatsoenlijke nachtrust, zodat we morgen een goede start konden maken.


Zaterdag

8:30 am-9:30 am Arrive, breakfast & coffee

Na een korte nacht op een matje op de grond — ik kon gelukkig bij een vriend terecht — ben ik wel toe aan wat koffie en ontbijt. Ik moet even wakker worden, maar dan gaat het ook wel weer. De rest van mijn team heeft wat meer moeite met de ochtend.

9:30 am-10:30 am Coaches help teams one-on-one

Zodra we weer op onze werkplek zitten en aan de slag willen gaan, komt er een grote groep met rode t-shirts bij onze tafel staan. Dit zijn de coaches. Zij zijn het hele weekend beschikbaar om hun kennis en ervaring met ons te delen. We leggen in het kort uit wat we van plan zijn en hoe we er voor staan. Ze vinden het idee erg leuk en zijn benieuwd naar de uitkomst. Al zien ze wel wat obstakels in het vermarkten en de toekomst van het product.

10:30 am-2:00 am Continue work

De rest van de dag werken we keihard door om alles af te krijgen. Tot diep in de nacht. Ons hoofddoel is om vooral iets te kunnen laten zien dat mijn belofte op het podium enigszins waarmaakt. (“Scare the shit out of people”) We beginnen met het bedenken van een thema voor het verhaal. Aangezien we alleen met geluid werken zijn we gebonden aan een verhaal waarin de luisteraar niks kan zien. Bijvoorbeeld doordat iemand geblinddoekt is, zoals: ontvoering, verhoord door de geheime dienst, in het donker op een zinkend schip, of verdoofd door een gekke professor. We gingen voor de laatste. Dit bouwen we uit, waarna de grootste vraag blijft; hoe maken we het eng?


Gelukkig hebben onze audio-designers een goed idee van welke geluiden mensen de stuipen op het lijf moeten gaan jagen. Bij gebrek aan een fatsoenlijke studio regelen we mobiele opname apparatuur zodat we onze geluiden overal kunnen opnemen. Ondertussen werken de dames aan een script om alles alvast een plek in het verhaal te geven. Voor je het weet staan we in een kelder voetstappen te maken, zijn we lang op zoek naar een krakende deur, en zijn we in iemand zijn keuken met messen aan het spelen. Voor de snijgeluiden moet een banaan het ontgelden. Ook moet er een stem komen voor de gekke professor, waarvoor we een eigen studio bouwen in een auto in de ondergrondse parkeergarage. — Waar ik vervolgens een halfuur verontrustende stemmetjes, kuchjes, en kwaadaardige lachjes zit te doen.


Terwijl de jongens van de audio alle geluiden inventariseren, en de dames aan teksten voor de promotie werken, werk ik aan het bouwen van een kleine website. Op deze website willen we de audio aan het einde van het weekend echt online zetten zodat iedereen kan luisteren. Daarnaast is het een mooie kans om de juiste sfeer neer te zetten, ons product te beschrijven, en te laten zien hoe ons business model werkt. — Dat maakt het allemaal wat concreter voor de doelgroep en jury.

Oja, business model; we kiezen ervoor om onze verhalen (later) op te delen in losse episodes. De eerste krijg je gratis, voor de rest moet je een klein bedrag betalen.

Het is het plan om alles af te hebben voor de avond, zodat we ons idee kunnen testen op een aantal mensen. Dit lukt helaas niet. Nog tot in de late uren zijn we bezig met het editen van de audio. Op den duur hebben we een versie waar we redelijk trots op zijn. Eerst maar wat slaap pakken voor de laatste dag.

Zondag

8:30 am-9:30 am Arrive, simple breakfast & coffee

Na de lange dag van gisteren en nog een korte nacht wordt het steeds moeilijker om de energie erin te houden. Gelukkig is het eindresultaat niet ver meer. Plan voor vandaag is om de laatste slag te leggen aan de audio, deze online te zetten, en dan te testen door mensen te blinddoeken en een koptelefoon op te zetten. Ondertussen moet ik mijn presentatie voorbereiden voor vanavond.

10:00 am-11:00 am Pitch and presentation training

Ik begin de dag met een presentatie training. Deze word aangeboden door de organisatie en coaches. Hier krijgen we een aantal tips, waaronder:

  • Controleer het podium van te voren: waar ga je staan? Hoever mag je lopen? Wanneer schijnt de beamer in je gezicht?
  • Denk aan je houding: Ga krachtig op twee benen staan, schouder naar achteren, en kijk het publiek aan.
  • Microfoon gebruiken: Leg de microfoon op je kin, dan kan het nooit fout gaan.
  • Hou het kort en duidelijk: Benoem de belangrijkste drie punten van je product. Je hebt geen tijd om alles uit te leggen.

Daarnaast krijgen we de kans om alvast even op het podium te staan en ons verhaal te doen. Dit geeft mij direct ideeën voor de presentatie.

9:00 am-2:00 pm Last work

Na wat laatste feedback en aanpassingen zijn we al erg trots op wat we tot nu toe bereikt hebben. We besluiten er een punt achter te zetten — vanwege de tijd — en zetten de audio online. Nu kan er getest worden. Ons eerste proefkonijn is niet zozeer bang, maar zegt wel dat zijn fantasie helemaal op hol sloeg. Vooral omdat hij niks kon zien. Andere mensen geven aan dat ze zich vooral heel ongemakkelijk voelen bij het luisteren. Sommigen zeggen er geen plezier uit te halen, juist omdat het zo creepy is. Hoe dan ook; missie volbracht! We hebben een emotie losgemaakt. Niet de emotie die we dachten uit te lokken, maar toch.


2:00 pm-06:30 pm Presentation Prep & Tech Check, Final dinner

Dan heb ik nog maar een paar uur voor de ‘Tech Check’ (controleren van je laptop en presentatie bij het podium.), en voordat de presentaties beginnen. Ik zet snel een pitch in elkaar en besluit uiteindelijk om al mijn slides weg te gooien. Ze voegen voor mijn gevoel niks toe aan het verhaal. Daarnaast leek het mij wel leuk om niet teveel visuals toe te voegen aan een project dat draait op enkel geluid. We twijfelen nog even of we een live demo moeten doen; dit wordt namelijk afgeraden door de meeste mensen. We doen het dus niet. — achteraf dikke spijt van.

De rest van de tijd oefen ik mijn pitch in de bezemkast.

Imagine yourself just finishing a good book, Or that amazing movie. Maybe the video game you played for a long time. Sucks right? You were so into it, immersed in the moment and emotion, and now it’s back to reality. Well, lucky for you, I got something special to fuel your addiction.

We offer you an amazing experience where you can escape reality and let yourself fill with suspense, tension and fear. This is an experience like you have never seen before, literally. The only sense you’ll need is hearing. And the only things you need are a blindfold and some good headphones.

Over time, we will create multiple intriguing narratives. These will be released periodically in episodes. The first episode is always on us and free to try. The rest of a story can be unlocked through our store for a small price; same as buying an app, or a song.

A short sample of our first story and episode is already available on our website for you to try out. For free, like I said. You can find us on yourhappyplace.nl

But before that, I just want to thank the amazing team that made this all possible. As we only work with sound, there wouldn’t be anything to enjoy without Tjerk & Thomas. Also, thanks to Judith & Kiki for working on the storyline. Otherwise I would have done it myself, but now I had the chance to work out my vision — and do all the weird voice acting. Which I took a bit too serious.

Also, don’t actually buy episode 2 just yet on the website. It’s fake. You would just donate money to my PayPal account.. Well, you can if you want to of course. Apart from that, check out our website. yourhappyplace.nl Thank you.


7:00 pm-11:00 pm Final Presentations, Judging &Awards, After party.

Uiteindelijk is het zover. Daar sta ik; op het podium. Hele weekend geen last gehad van zenuwen of twijfels — en nu alleen maar. Om de zenuwen te bedwingen voeg ik een extra opening toe, zodat ik even kan aarden op het podium.

Hi everyone. You may remember me as the guy that wanted to scare the shit out of people. Now I’m standing here, all nervous. Ironic isn’t it?

Het begin van mijn verhaal gaat nog wel lekker. Ik begin goed — al vallen de zenuwen misschien te horen in mijn stem. Zo halverwege val ik stil. Shit. Tja, wat doe je dan? Mijn enige gedachte: “Doorgaan! Maak een grapje!”, dus maak ik er een kleine show van terwijl ik mij probeer te herinneren waar ik was gebleven. Het publiek klapt en juicht om mij aan te moedigen. Ik pak mijn verhaal maar gewoon weer op bij het bedanken van mijn team en sluit het af door het publiek te wijzen op onze website. Niet helemaal tevreden met mezelf, maar had erger gekund.


Terwijl mijn team bij mij op het podium komt staan, en we het oordeel van de jury afwachten, vraagt een jurylid of ze iets mogen horen. Is dat mogelijk? Tuurlijk is dat mogelijk! We surfen snel naar de website en spelen onze audio af over de speakers van de zaal. Het publiek wordt gevraagd om hun ogen allemaal dicht te doen. Je ziet ze allemaal afwachtend zitten. Sceptisch over wat ze horen. Tot het plot veranderd en de halve zaal opspringt uit hun stoelen van schrik. Er schiet een lach door de zaal. Geweldig om te zien! En ik maar denken: waarom heb ik die live demo niet direct zelf gedaan?


Uiteindelijk zijn we niet in de prijzen gevallen. Weet je nog die vette snack voor veganisten die ik noemde? Die heeft gewonnen. Zoals ik al zei: tof idee! Toch zijn we erg trots op wat wij hebben gemaakt. Ik heb het in ieder geval enorm naar mijn zin gehad en doe de volgende keer zeker weer mee. De website laten we voorlopig online staan zodat iedereen er van kan genieten.

www.yourhappyplace.nl

 — Thomas Drenth, van Op ScherpIk kan nog veel meer schrijven over de gezelligheid, de dynamiek, alle leuke mensen die aanwezig waren.. er gebeurd zo waanzinnig veel in één zo’n weekend. — Alsof een Startup in 54 uur niet genoeg is. Mocht je meer willen weten, dan kun je mij mailen via thomas@opscherp.com, maar ik zou zeggen: ga zelf heen.