Een methode voor zelfdocumentatie onder gebruikers.

Wat is een cultural probe?

DoorThomas Drenth op27 juli 2018
Leestijd3 minuten

Wat is een cultural probe? Het klinkt als iets uit een oude film met marsmannetjes — en zo’n gekke vergelijking is het eigenlijk niet — maar nee, geen zorgen, dat is het niet.

Soms wordt het ook wel een design probe of user diary genoemd. (Of dagboekstudie in het Nederlands) Het is een methode waarbij gebruikers zelf documenteren, om als team inspiratie op te doen en meer te leren over hun gedrag. Meestal gaat het om een pakket met taak-gerichte activiteiten voor het verzamelen van informatie over een langere periode, met zo min mogelijk invloed van het team. Ze zijn zeer handig voor het overkomen van culturele barrières en het samenbrengen van een diverse groep mensen en perspectieven in het (design) proces.

Voorbeelden

Er zijn veel vormen van een cultural probe. Wees dus niet bang om iets te gebruiken dat al bestaat als dit bij je doel(en) past. Je wil immers je tijd steken in het leren, en niet in het ontwikkelen. Houd het dan ook simpel. Dit is niet alleen voor jou fijn, maar ook voor je doelgroep. Een aantal voorbeelden zijn:

Dagboek. Laat je gebruikers hun ervaringen of andere gegevens bij houden in een (letterlijk) dagboek. Stel ze iedere dag een vraag, of vraag ze om hun gevoelens voor en na een activiteit op te schrijven.

Wegwerpcamera. Geef je gebruikers een wegwerpcamera en laat ze onderwerpen fotograferen die je meer kunnen vertellen over hun wereld en interesses, of die te maken hebben met je doel(en). Wil je weten hoe mensen eten? Vraag ze om iedere dag hun eten te fotograferen.

Vloggen. Vraag mensen om zichzelf op te nemen op video terwijl ze bepaalde activiteiten uitvoeren. Zo zie je de wereld letterlijk vanuit hun perspectief en kunnen ze je daar op hun eigen manier iets bij vertellen.

Labelen. Geef gebruikers stickers waarmee ze zich kunnen uiten. Zo kun je ze stickers met blije- en boze gezichten geven en ze vragen om thuis hun ervaring met producten en voorwerpen in huis te beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld inzicht geven in eventuele pijnpunten in het huishouden.

Tijdlijn of kaart. Laat gebruikers een tijdlijn of kaart van (chronologische) activiteiten bijhouden. Dit kan inzicht geven in hun dagelijkse routine. Zelf hebben we deze onlangs nog toegepast door mensen te vragen om hun boodschappen en locaties van aankoop bij te houden op een kaart van hun regio. Hiermee hopen we meer te leren over de mobiliteit rondom het kopen van levensmiddelen.

Een recente cultural probe.

Waarom gebruiken we cultural probes?

De verbale input van gebruikers tijdens interviews is gelimiteerd en daarom is het verstandig om meerdere methoden toe te passen. Tijdens een interview leer je vooral over mensen hun overtuigingen en emoties, maar er zit vaak verschil tussen wat mensen zeggen en doen. Probes geven een beeld van de wereld, relaties, gedachtegang, en behoeften van mensen. Daarnaast zijn ze ook erg geschikt om meer te halen uit stillere mensen of mensen die zichzelf beter kunnen uiten door activiteiten. En, door de probe over een langere periode achter te laten bij de gebruiker kun je activiteiten meten die over meerdere momenten plaats vinden.

Om de meest intieme inzichten te vinden, moeten onderzoekers zo onopvallend mogelijk zijn. Probes doen dit door inzichten te verzamelen zonder dat het team aanwezig is. Met berichten via Whatsapp of SMS en instructies is voldoende sturing te geven om de informatie te structureren en effectief en consistent resultaat te leveren. Deze intimiteit helpt empathie opbouwen.

Wanneer de probe de deur uit is kan het team nog steeds instructies geven op reguliere basis. Op deze manier kan de probe worden aangepast op de veranderende focus van een project, team, of bedrijf. Zo kun je dus inspelen op interessante kansen die tussendoor naar boven komen. Een probe is dus niet zozeer afhankelijk van zijn originele vorm, maar ook het in de gaten houden van de inzichten die het oplevert en je aanpassen aan nieuwe ontdekkingen en prioriteiten.

 — Thomas Drenth, van Op Scherp



Benieuwd hoe jouw team een cultural probe zou kunnen inzetten om meer over je klant te leren? Stuur je vraag naar thomas@opscherp.com. Ik denk graag even met je mee.