Signaleren van energie binnen een team.
Wanneer zet je energizers en oefeningen voor teambuilding in?
DoorThomas Drenth op04 mei 2018
Leestijd5 minuten
Iedereen heeft wel eens een — misschien irrelevante en beschamende — energizer of oefening voor teambuilding meegemaakt. Vooral als je in een grote organisatie werkt, of als je wel eens een cursus volgt. Ik zie het vaak bij de teams waar wij mee werken. Zodra ik begin met opdrachten als ‘appels tekenen’ of ‘Puppies Vs. Kittens’, dan gaan de armen bij voorbaat al over elkaar. Ik geef toe, andere namen zouden meehelpen, maar wanneer goed toegepast kunnen energizers en andere oefeningen enorm helpen om een team te motiveren, focus te bieden, en groepsgevoel te creëren.
Energizers en oefeningen zijn hulpmiddelen om teams te hergroeperen of dichter bij elkaar te brengen.
Energizers en soortgelijke oefeningen worden zwaar onderschat. Men wil aan de slag en resultaten zien, maar vergeet snel hoe belangrijk het is om plezier te hebben en jezelf af en toe op andere manieren uit te dagen. Het zijn vooral turbulente tijden zoals de dag van vandaag dat dit soort oefeningen nodig zijn. Mensen maken zich zorgen over verandering en de toekomst van het bedrijf. Wanneer een team moet leren werken in een nieuwe omgeving, is het in samenwerking oefenen van probleemoplossend vermogen juist erg productief.
De vraag blijft natuurlijk; wanneer zet je een energizer of oefening effectief in? Energizers werken het best wanneer je ze inzet wanneer ze nodig zijn. Dit wil zeggen niet op vaste momenten, maar wanneer de energie binnen het team op zijn laagst is. Energie fluctueert en is niet altijd te voorspellen. Je kunt het wel herkennen. Het beste is dus om — zodra je observeert dat de energie laag is — alles even stil te leggen en in te grijpen met een korte energizer. Hier zijn 6 punten waar je op kunt letten om de energie te testen:
1. Is je team enthousiast om te vertellen over hun werk, goed nieuws, en nieuwe aanknopingen, of blijven ze stil? Wanneer het te stil is, is het vaak een goed moment voor een energizer. Ook als mensen hard aan het werk zijn, maar te serieus.
2. Komt je team enthousiast naar een meeting of sessie? Of komen ze met tegenzin? Signalementen zijn bijvoorbeeld; gesloten houding, afstand van de groep, etc. Een communicatie-moment heeft weinig zin als niet iedereen betrokken is. Ook dan is het verstandig om eerst wat aan de energie te doen.
3. Gaat je team goed om met feedback, of schieten ze allemaal in de verdediging? Wanneer mensen alleen maar het gevoel hebben dat ze iets fout doen, is het vaak een goed moment om een exercise te doen om een succes te creëren.
4. Kijkt je team naar de toekomst, of blijven ze juist in het verleden hangen? Wanneer mensen blijven hangen in het verleden is het goed om een energizer te doen waarbij hun creativiteit wordt geprikkeld en ze weer naar voren moeten kijken.
5. Werkt het team formeel of informeel samen? Niet iedereen is het hier mee eens waarschijnlijk, maar in teamverband zijn formele verhoudingen beperkend: mensen houden zich in, durven niet zichzelf te zijn, of zijn teveel bezig om binnen een sociaal kader te blijven. Informele relaties werken verbroederend en bieden ruimte om fouten te maken en plezier te hebben.
6. Ziet je team er goed uitgerust uit, of gewoon moe? Het is makkelijk om je eigen grenzen te buiten te gaan en te vergeten om te rusten. Merk je dit op aan het begin, zorg dan voor een energizer om ze op te starten. Merk je dit halverwege op of ergens aan het einde, gun je team dan even een rust moment. Deze rust is ook belangrijk voor frisse ideeën en creativiteit.
Voorbeelden van energizers
Als je op zoekt bent naar inspiratie voor methoden en oefeningen om in te zetten, dan raad ik je de toolbox van Hyper Island aan. Dit is een website waar je veel bekende energizers en oefeningen voor teams op één plek vindt. Dit zijn een paar van onze favorieten (met onze eigen aanpassingen):
Portretten tekenen. Dit is een leuke oefening als ijsbreker om elkaar binnen een team beter te leren kennen en die eerste sociale muur te doorbreken. Het idee is simpelweg om ‘blinde’ portretten te tekenen van de rest van je team en hierbij vervolgens iets over jezelf te delen. Het mooiste hieraan vindt ik dat je iemand (die je waarschijnlijk niet of weinig kent) een minuut lang in de ogen moet kijken. Dit is moeilijker — en doet meer met je — dan je denkt!
- Geef iedereen zoveel A4'tjes als dat er teamleden zijn, en een stift.
- Zoek een partner en teken binnen een minuut (zonder op je papier te kijken!) je partner. Herhaal dit tot je iedereen in je team getekend hebt. De rest van je team doet hetzelfde natuurlijk.
- Neem alle tekeningen van jezelf in ontvangst en geef al jouw tekeningen aan de betreffende persoon.
- Kies uit alle tekeningen van jou je eigen favoriet. Kies de tekening waar je een eigenschap van jezelf in terug ziet.
- Ga de groep rond. Laat iedereen zijn favoriet delen en waarom hij of zij deze gekozen heeft.
Kip-druif. Dit is een leuke oefening als energizer om zowel een beetje lol te maken als creativiteit te stimuleren. Vooral voor teams in sales of marketing is deze extra relevant. Het idee is dat je een gek ‘product’ krijgt toegewezen en dat je dit aan een ander moet verkopen. Doordat je hier te weinig tijd voor hebt om te serieus te zijn kom je al snel met hilarische verkooppraatjes en hersenspinsels.
- Maak kaartjes met daarop verschillende zelfstandige naamwoorden zoals objecten, dieren, eten, etc. Zoals ‘kip’ en ‘druif.’
- Geef iedereen twee kaartjes met ieder dus één woord. Deze twee kaartjes vormen samen één ding. Een kip-druif bijvoorbeeld.
- Vorm duo’s. Iedereen moet nu in een minuut zijn ‘product’ pitchen aan zijn partner, en andersom. Hierbij moet iedereen zelf verzinnen wat het product inhoud, waarom de ander het zou moeten kopen, en waarom het een geweldig product is.
Gewone spelletjes. Natuurlijk hoef je niet altijd met een gekke methode of oefening te komen om plezier en energie te creëren. Ouderwetse spelletjes werken net zo goed. Zo hebben wij altijd Story Cubes of het spel Jungle Speed bij ons. Story Cubes is een spel met dobbelstenen waarbij je als groep een verhaal verzint op basis van de figuren op de dobbelstenen. Wederom goed voor hilarische momenten en creativiteit. Jungle Speed is een kaartspel waarbij je snelle reflexen nodig hebt om de totem in het midden te grijpen. Dit zorgt voor focus en doet je hart echt wel sneller kloppen.
Over de bloedsomloop gesproken: rek-en-strek-oefeningen of een blokje om zijn ook erg geschikt als energizer. Moedig je team aan om in beweging te blijven. Dit houdt het lichaam gezond, de geest fris, en stimuleert wederom creativiteit en focus!
— Thomas Drenth, van Op Scherp
Als je zelf nog leuke oefeningen, ijsbrekers, of energizers weet, dan hoor ik het graag! Vooral met dit soort oefeningen is het fijn om niet altijd hetzelfde te hoeven doen en variatie te kunnen bieden. Stuur ze door — samen met al je mogelijke vragen — naar thomas@opscherp.com