Hoe taal je helpt om te denken vanuit je klant.

Waarde creëren voor je klanten begint bij de woorden die je gebruikt.

DoorRyco Wolbers op28 september 2018
Leestijd2 minuten

Als bedrijf heb je alleen bestaansrecht zolang je waarde voor een ander creëert. Met jouw product of dienst moet je een brug slaan tussen iemand zijn huidige- en gewenste situatie. Dit is waar het voor ieder bedrijf mee begint. Het is dan ook logisch om constant vanuit dit perspectief te blijven denken en jezelf af te vragen: hoe kan ik (meer) waarde voor mijn klanten creëren?

Toch vergeten veel bedrijven om dit te blijven doen. Vooral degene die al een tijdje meegaan en waar al lang duidelijk is welke behoefte ze voor hun klanten vervullen; het bedrijf draait wel. Er ontstaan nog steeds vraagstukken waar aan gewerkt moet worden en doelen om het bedrijf verder te brengen, maar vaak bedacht vanuit eigen perspectief.

Kijk eens naar de volgende vraagstukken:

  • Wat kunnen we doen om ons sales proces effectiever in te richten?
  • Hoe zorgen we ervoor dat meer van onze klanten online bestellen?
  • Hoe kunnen we het aantal abonnees op onze nieuwsbrief laten groeien?
  • Hoe brengen we het aantal klachten dat we krijgen omlaag?
  • Op welke manier kunnen we onze klanten langer vasthouden?


Als je klanten dit horen, zouden ze niet denken dat je waarde voor ze probeert te creëren. Antwoorden op deze vraagstukken helpen de organisatie ongetwijfeld verder, maar door ze te benaderen vanuit je klant zul je makkelijker tot oplossingen komen die echt impact hebben.

Hiervoor moet je beginnen bij de taal die je gebruikt. Vaak zijn we in dit soort situaties niet heel bewust bezig met de manier waarop we deze vraagstukken formuleren, maar dit kan een enorm verschil maken.

Kijk eens naar wat er gebeurt wanneer we deze vraagstukken omvormen naar het perspectief van de klant.

  • Wat kunnen we doen om ons sales proces effectiever in te richten? => Hoe kunnen we onze klanten zo goed mogelijk helpen in hun beslissingsproces?
  • Hoe zorgen we ervoor dat meer van onze klanten online bestellen?=> Hoe kunnen we online bestellen aantrekkelijker maken voor onze klanten?
  • Hoe kunnen we het aantal abonnees op onze nieuwsbrief laten groeien? =>Hoe kunnen we onze doelgroep meer waarde bieden in onze nieuwsbrief
  • Hoe brengen we het aantal klachten dat we krijgen omlaag? => Waar klagen onze klanten over en hoe kunnen we deze klachten voorkomen?
  • Op welke manier kunnen we onze klanten langer vasthouden?=> Hoe kunnen we onze klanten meer waarde bieden op de lange termijn?


Je ziet dat je op deze manier compleet andere vraagstukken krijgt, waardoor je ook tot andere oplossingen komt. Oplossingen die meer waarde voor je klanten creëren en daardoor je bedrijf waardevoller maken. Daarbij zal het ook helpen om verschillende afdelingen samen te brengen. Je stelt namelijk een doel waar de hele organisatie aan bij kan dragen en niet enkel een specifieke afdeling.

Dit is ook één van de redenen waarom startups de strijd met de gevestigde orde aan kunnen gaan. Ze zijn volledig gefocust op het probleem dat ze voor hun doelgroep oplossen en hun unieke positie daarin. Op basis van nieuwe technologieën, verdienmodellen, en waarden kunnen ze deze behoeften nog beter vervullen. Zo ontstaat er nog meer waarde voor de klant. De bedrijven die vergeten zijn om vanuit hun klant te denken, zullen zelf ook snel worden vergeten.

Het is dus tijd om (weer) vanuit je klant te denken en op zoek te gaan naar betere manieren om hun behoeften te vervullen. Waarde creëren begint bij het aannemen van het juiste perspectief. En je klant centraal zetten begint bij de woorden die je gebruikt. Dus denk wanneer een nieuw vraagstuk opduikt eens over het volgende na: wat wil jij je klanten helpen bereiken en hoe draagt deze uitdaging daar aan bij?

 — Ryco Wolbers, van Op Scherp



Vragen, opmerkingen, of kun je wel wat hulp gebruiken bij de eerste doelen? Je kan mij berichten via ryco@opscherp.com