7 lessen die ik heb geleerd. (Stiekem zijn het er 9)
Terugkijken: wat heb ik geleerd als ondernemer?
DoorThomas Drenth op05 juni 2017
Leestijd5 minuten
Afgelopen maand zat ik bij een panel over jong ondernemerschap. Dit was tijdens het Career Event aan de Rijksuniversiteit Groningen. We — Op Scherp en andere jonge ondernemers — waren uitgenodigd om iets over onszelf te vertellen; hoe we zijn begonnen, wat we doen, grote wendingen, en waarom we ondernemen. Dat laatste schreef ik toevallig vorige maand over. Nadat iedereen zijn zegje had gedaan mochten de studenten hun vragen stellen. De laatste vraag die ons werd gesteld tijdens het panel was: ¨Wat is de belangrijkste les die je ons kunt meegeven?¨ — Goeie vraag. Wat wel jammer was is dat we maar één les mochten benoemen, terwijl we zoveel meer geleerd hebben.
Maar voordat ik mijn ei kwijt wil en alle lessen voor je op papier zet; is er nog een onbenoemde les. Dit is ook niet zozeer een les, maar meer de basis: terugkijken & leren. Het is namelijk vooral belangrijk om je eigen lessen te vormen, en dit doe je nooit als je niet terugkijkt, reflecteert op wat je al gedaan hebt, en hier lessen uit trekt. Anders blijf je gewoon dezelfde fouten maken. Dus, onthoud die goed! Dan hier de belangrijkste lessen die wij hebben geleerd. Op de harde manier.
Les #1: Verken je marktpotentie
Zitten mensen te wachten op wat jij doet? Het klinkt gemeen, maar iets doen wat je leuk vind is niet (altijd) genoeg. Anderen moeten het ook leuk vinden zogezegd. Beter gezegd; anderen moeten er de waarde van inzien en die waarde willen hebben. De beste manier om hier achter te komen is door veel met mensen te praten over je idee of wat je doet. Door er veel over te praten kun je peilen of er behoefte is bij een doelgroep voor wat jij doet. — Kun je direct je pitch oefenen; om je waarde over te brengen is het namelijk erg belangrijk om je mannetje te staan, je eigen waarde in te kunnen schatten, en daarvoor uit te komen.
Les #2: Denk niet voor een ander
Over spreken met mensen gesproken; deze les sluit daar mooi op aan. Iedereen moet namelijk over een soort drempel heen in het begin. Andere mensen — vreemde mensen — benaderen is best eng; ¨Zit hij of zij wel op mij te wachten?¨, of ¨Hij of zij vind het toch niks, misschien iemand anders.¨, zijn misschien gedachten die je in je hoofd kunt halen. Doe dat niet! Denk niet voor een ander. Ook niet als het gaat om waarom die ander niet met je wil praten, of van je onderneming wil horen. Je kunt niet weten wat er zich in een ander zijn hoofd afspeelt, dus zet dat uit je hoofd. Anders laat je kansen vallen. Met mensen spreken is juist het mooiste dat er is! Daar komen alleen maar mooie dingen uit; samenwerkingen, goede gesprekken, een lekker kop koffie. Vraag het hem of haar gewoon, dan kom je er wel achter wat er echt speelt.
Les #3: Mensen zijn ook maar mensen
De drempel waar je in de bovenstaande lessen overheen moet heeft deels te maken met het beeld of de indruk die je hebt van anderen. Zo kun je opkijken tegen mensen die het al helemaal gemaakt (lijken te) hebben; dat kan intimiderend zijn. Of je bent nog niet erg zeker van je eigen kwaliteiten, waardoor de wereld om je heen zo groot lijkt, en je jezelf er niet helemaal thuis voelt. Toch zit dat — en alle andere redenen die je kunt verzinnen — ook allemaal tussen je oren. Uiteindelijk moeten we allemaal schijten en eten, maken we allemaal fouten, en is iedereen onzeker.
Les #4: Je moet je brood verdienen
Als je net als ik een idealist en een dromer bent, dan is dit een harde les voor je. De vrijheid, je droom najagen, en de grote ideeën zijn leuk — begin vooral daar! — maar uiteindelijk moet je goed voor jezelf kunnen zorgen en de kost verdienen. Je plannen moeten haalbaar zijn en iemand moet er iets om geven. Dat is ook ondernemen. Zorg dus dat je kunt dromen, maar zorg ook dat het niet bij dromen blijft. Maak er werkelijkheid van.
Les #5: Je kan meer dan je denkt
Dit is een les die ik ook nog regelmatig vergeet en weer opnieuw moet leren. Zoals ik al zei is iedereen wel ergens onzeker over, dus onderschat je jezelf altijd in enige mate. Toch kun je meer dan je denkt. Zolang je maar vertrouwt in je eigen kwaliteiten en denkt in mogelijkheden. — Wel eens meegedaan aan een Start-up Weekend? Het is bizar hoeveel je kan bereiken in slechts 54-uur. Als je dat beseft, dan kan alles.
Les #6: Het belang van doelen stellen
Als je ergens wil komen of iets wil bereiken — en het liefst relatief snel & effectief — is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je wil en wie je bent. Dit geldt zowel voor je onderneming of jezelf als persoon. Dit is vooral heel belangrijk om keuzes te kunnen maken; als je niet weet wat je wil of waar je heen wil, hoe weet je dan hoe je het kan bereiken?
Les #7: Maak gebruik van bestaande kennis
Je moet niet constant het wiel zelf opnieuw willen uitvinden. Dat kost veel tijd en energie die je in andere zaken kan steken. Zoek mensen die ervaring hebben met de uitdagingen die je bezig houden en maak daar gebruik van. Help elkaar. Deel kennis. Werk samen. Je hoeft niet alles alleen te doen — het is zelfs onmogelijk. Benut de expertise van anderen; op deze manier wordt alles kinderspel. Een goed netwerk is daarom erg belangrijk.
Dus in het kort; een groot deel van ondernemen bestaat uit inspelen op behoefte, vraag en aanbod — zorg dus dat iemand waarde hecht aan wat je doet en denk ook aan je eigen levensonderhoud. Daarnaast heb je veel te maken met mensen. Om één of andere reden maken we het dan altijd moeilijker dan het is, dus onthoud: mensen zijn ook maar mensen. Wees open en eerlijk — respectvol, ook — dan komt het altijd goed. Ga vooral niet voor een ander denken. En als laatste; je kan meer dan je denkt. Stel duidelijk doelen die je ambitie waardig zijn en ga ervoor. Maak gebruik van bestaande kennis en werk samen met anderen.
Ik snap het als het allemaal een wat onwennig gevoel geeft — dat is juist goed! Dat betekent dat je buiten je kader stapt en nieuwe dingen doet, ervaart, en leert. Het betekent dat je vooruit gaat — en dat is wat je nodig hebt, want stilstand is achteruitgang.
— Thomas Drenth, van Op Scherp
Dit is natuurlijk niet alle wijsheid die verborgen zit in het ondernemerschap. Dit zijn slechts de 7 lessen (stiekem 9 dus) die wij als Op Scherp hebben geleerd tijdens ons eerste jaar als een startup. We zullen waarschijnlijk nog een hoop (moeten) leren en een flink aantal keren op onze bek gaan, maar daar houden we van. Je kan altijd vragen stellen via thomas@opscherp.com