Wat ik leerde van de belangrijkste omslag in ons bedrijf tot nu toe.

Soms moet je opnieuw beginnen om vooruit te komen.

DoorRyco Wolbers op30 november 2018
Leestijd5 minuten

Ondanks dat we al aan een aantal mooie opdrachten hadden gewerkt, zagen we niet de groei die we als bedrijf wilden zien. Er was voornamelijk sprake van groeiende frustratie. We verkochten onszelf als extern projectteam dat complexe uitdagingen voor organisaties kon oplossen, op basis van de principes van design thinking. We hadden echter enorm veel moeite om aan opdrachten te komen. Dat terwijl we om ons heen constant hoorden dat onze manier van werken de toekomst was. Op conferenties, online, de mensen waarmee we spraken… overal zagen we de vraag naar wat wij konden bieden terugkomen. We konden de vinger maar niet op de zere plek leggen! Totdat, begin dit jaar, de puzzelstukjes op hun plaats vielen. Sindsdien is er veel veranderd en hebben we belangrijke lessen geleerd voor de toekomst. Deze verandering — en de lessen — wil ik graag met jullie delen.

Wat ging er mis

We wisten al langere dat de manier waarop we onze dienst hadden ingericht, veel vroeg van potentiële klanten. Wij deden al het uitvoerende werk en vroegen daarom ook om een grote financiële investering, maar hier stond vooral veel onzekerheid tegenover. Vanwege de aard van het werk konden we ze niet vertellen wat de uiteindelijke oplossing zou zijn, of we deze zouden vinden binnen de geschatte tijd, en wat we precies zouden doen. We werkten namelijk in korte iteraties, waarin we het proces continu bijstellen op basis van wat we leren. Opdrachtgevers moesten dus erg veel vertrouwen in ons hebben.

Daarnaast kwamen we bij een van onze projecten tot het inzicht dat onze aanpak het moeilijk maakte om echt impact te hebben. We betrokken opdrachtgevers wel bij ons proces, maar uiteindelijk hadden ze weinig gevoel bij de oplossing die we brachten. Begrip voor de doelgroep en de context van de oplossing is essentieel in onze benadering, maar dit konden we niet overdragen aan onze opdrachtgever. Dat is namelijk iets dat je moet meemaken. Je moet het voelen. Wat wij uiteindelijk deden was een oplossing over de schutting gooien, waarbij het begrip en gevoel aan onze kant bleef liggen. Hierdoor ging er veel kracht verloren en was het moeilijk voor organisaties om de oplossing te implementeren.

Er moest iets veranderen. Daarom zochten we de samenwerking met een coach voor onszelf. Samen kwamen we al snel tot de conclusie dat we het helemaal anders moesten aanpakken: organisaties zaten wel met het probleem dat we zagen, maar de dienst die we aanboden sloot totaal niet aan.

Wat er moest veranderen

Organisaties zouden veel beter geholpen zijn als we ze leren zelf deze uitdagingen op te lossen. Wanneer we teams kunnen faciliteren en helpen om op deze manier aan de slag gaan, dan heeft dit vele voordelen:

  • Het is een duurzamere investering voor de organisatie. Ze krijgen niet eenmalig een oplossing, maar werken samen met ons aan een uitdaging en leren hoe ze dit in de toekomst zelf kunnen doen.
  • De medewerkers komen in aanraking met een nieuwe manier van denken en werken. We zorgen dat er meer ruimte ontstaat voor empathie, creativiteit, ondernemerschap, en het maken van fouten. Zo verrijk je de cultuur van je organisatie en vergroot je de kennis van je eigen mensen.
  • Er wordt meer begrip voor de klant opgebouwd binnen de organisatie zelf en de oplossing komt van binnenuit. Zo creëer je meer draagvlak en is de uitkomst makkelijker te implementeren.
  • De klant kan makkelijker instappen. De investering qua tijd en geld is kleiner en er is sneller zichtbaar resultaat. Waarbij het vanaf het begin duidelijk is wat je terugkrijgt voor je investering.

Daarbij geloven wij dat deze manier van werken essentieel is voor moderne organisaties, dus niet meer dan logisch dat ze er zelf mee aan de slag gaan. Veranderingen nemen op steeds hoger tempo plaats en zijn bijna niet meer bij te benen. Hierdoor is er een manier van denken en werken nodig, waardoor ze sneller kunen leren en schakelen. Alleen met een sterk probleem oplossend vermogen en de kracht om continu meer waarde te creëren voor je klanten, blijf je als organisatie relevant.

Het in de praktijk brengen

Deze omslag betekende niet dat alles opeens vanzelf ging, we moesten keihard aan het werk om het in de praktijk te brengen. Onze waardepropositie en de dienst die we leverden veranderden totaal, waardoor ook ons verhaal fundamenteel moest veranderen. Het heeft ons dan ook veel tijd gekost om weer een stevige basis op te bouwen, waarbij we op hoog tempo moesten leren.

Nu het einde van het jaar in zicht is, kan ik met een goed gevoel terugkijken op deze omslag. Het is een belangrijke stap voor ons geweest en de resultaten mogen er zijn. We werken aan leuke opdrachten en zien de groei die we willen zien. Het zijn echter vooral de lessen die we hebben geleerd die ik als de meest waardevolle resultaten beschouw.

Lessen voor de toekomst

Dankzij onze coach zagen we in wat de definitie van een startup is: dat je nog zoekende bent naar een werkend business model. Die van ons werkte niet, maar dit zagen we niet helder. Wij dachten dat het allemaal goed zou komen met meer tijd en doorzettingsvermogen. De realisatie dat we nog midden in onze zoektocht zaten en dat we drastisch aan ons bedrijf moesten sleutelen heeft ons veel gebracht. We gingen weer actiever leren, veranderen, en uitproberen. Dit prediken we zelf ook, maar het blijkt weer eens dat het moeilijk is dit op jezelf toe te passen. (Bij de loodgieter thuis lekt de kraan ook, zullen we maar zeggen.) Als je niet het resultaat haalt dat je wil zien, moet je kritisch naar jezelf kijken en niet bang zijn om te veranderen. Ook als dit inhoud dat je opnieuw moet beginnen.

Het was een moeilijke periode. Een periode waar iedereen die start met een bedrijf of nieuw idee doorheen moet. Je begint vol enthousiasme, maar de tijd verstrijkt en op een gegeven moment wordt het zwaarder. Je raakt gefrustreerd, ziet niet de resultaten die je wilt zien, en je komt niet verder. Dit is een golfbeweging. Ook de teams die wij nu begeleiden zullen hiermee in aanraking komen. Dit is normaal, maar door goede mensen om je heen te verzamelen kun je jezelf er doorheen slaan. Voor ons betekent dit dat we nu weer in de lift zitten, de energie stijgt, en we zien alleen maar meer mogelijkheden.

Dus heb jij het even zwaar? Geef niet op, kijk kritisch naar jezelf en je werk, en zoek hulp bij anderen. Je hoeft het niet alleen te doen. Succes!

 — Ryco Wolbers, van Op ScherpIk wil iedereen die ons dit jaar heeft geholpen ontzettend bedanken. In het speciaal Jan Willem, onze coach, die ons dit jaar echt naar een hoger niveau heeft weten te brengen. Heb jij het zelf wat moeilijk en heb je behoefte aan een blik van buitenaf, neem dan contact op met mij via ryco@opscherp.com. Ik denk graag met je mee.

Houd ons in de gaten

Ontvang concrete methoden, handvatten, en tools die je als team kan inzetten om je doelen rondom onderwijsvernieuwing te bereiken.