De kracht van jonge ondernemers.

Na je opleiding gaan ondernemen. Waarom?

DoorThomas Drenth op01 mei 2017
Leestijd4 minuten

Er zijn een hoop mooie succesverhalen te noemen van jonge ondernemers die het helemaal gemaakt hebben op een vroege leeftijd. Je hoort ze vooral ook steeds meer. Ik zelf ben een jonge ondernemer — al zijn wij vooral nog een succesverhaal-in-the-making. Ik begon Op Scherp, samen met twee vennoten, al tijdens mijn studie. Eenmaal afgestudeerd besloten we om door te zetten en er echt iets van te maken. Geen gebruikelijke keuze. “Zou je niet liever eerst een baan nemen om even de kat uit de boom te kijken?”, is een bekende vraag. Je bent jong, waarschijnlijk onervaren, waarom zou je in hemelsnaam de lat direct zo hoog leggen? Het antwoord is simpel: waarom niet?

“Wij verkiezen op onze bek gaan boven het veilig spelen.”

Al moet ik toegeven dat geen van ons altijd al heeft willen ondernemen. We zijn er een beetje ingerold. Als kind denk je niet al op de basischool; “Ik wil later ondernemer worden.” Ryco en Bram dachten altijd voor een baas te gaan werken. Ik had zelfs daar nog niet over nagedacht. Ik was vooral altijd bezig met mijn eigen ding, maar dat daar dan een werkend bedrijf om heen moest zitten — geen moment aan gedacht. Het is heel natuurlijk gegaan. Wat we wel wisten is dat we allemaal iets willen doen dat dicht bij onszelf ligt. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om de waarde die je toevoegt. En dat doen we graag op onze manier.

Wij ondernemen omdat de vrijheid die het ons geeft belangrijk is voor ons. Het geeft ons de vrijheid om onze eigen stappen te zetten, zodat we extra trots kunnen zijn op wat we doen en bereiken. Dat geeft ons energie. Het is ook het onbekende, de uitdaging: het zelf oplossen op je eigen manier. Het is geen makkelijke keuze — en eigenlijk toch weer wel. Het moeilijkste aan de keuze is het beeld dat anderen hebben van wat je zou moeten, of wat ze erover te zeggen hebben.

Het is geen spelletje

“Het is geen spelletje.” Dat weten we. “Je weet niet waar je aan begint.” Klopt helemaal. Wie weet wel waar hij aan begint met zijn eerste onderneming? Soms zullen mensen denken — zoals misschien je ouders — dat je het niet serieus genoeg neemt, dat je niet weet waar je aan begint. Ze denken dat je een jonge hond bent die er roekeloos induikt. In het begin is dat misschien zo, je voorziet het nooit allemaal, maar bewijs ze alsjeblieft ongelijk. Natuurlijk is dat niet zo. Dat je bereid bent risico te nemen, of dat je fouten gaat maken, wil niet zeggen dat je het niet serieus neemt. Ook als jonge ondernemer zul je achter je woord moeten staan.

Je bent jong, waarom zo hard werken voor niks?

Op fiscaal-niveau werk je in het begin (vaak) hard voor niks. Maar verder is dat natuurlijk onzin. Volgens mij is er geen andere manier om zoveel te leren en ervaring op te doen als wat ik nu heb gedaan tijdens het starten van een eigen onderneming. Daar kan geen startersbaantje tegenop. Daarnaast werk je niet hard voor niks, je werkt hard voor een betere toekomst. De (onbetaalde) uren in het begin zijn je investering voor later.

Zo nemen anderen na hun opleiding een gap year; een jaar er tussenuit om de wereld te zien. Dan verdien je ook amper, maar je komt wel terug met een bak vol (reis)ervaring. Mocht dit — de hele onderneming — nou helemaal fout gaan, dan was dit mijn gap year. Waarbij ik misschien kosten heb gemaakt, maar ook enorm veel geleerd heb.

Je bent jong en onervaren

Bestaat het wel om te jong te zijn om te ondernemen? Ik las laatst nog over een 13-jarige — die in het schuurtje van zijn vader — zijn eigen fietsenreparatie service had gestart. Dus vind ik mijzelf te jong om te ondernemen? Nee. Ik zie namelijk niet hoe leeftijd het ondernemen zou moeten beperken. Het gaat niet om leeftijd. Het gaat zelfs niet om ervaring of kennis. Het gaat om je houding en zaken positief naar de hand zetten. En wat dat betreft is onwetendheid een zegen. Als jonge ondernemer ben je er van bewust dat je eigenlijk niks weet. Waardoor je een open houding hebt en dus open staat voor nieuwe mogelijkheden.

Natuurlijk zijn er risico’s die je niet altijd zal zien als je pas 13 bent, maar met de juiste houding kun je altijd iemand betrekken met de juiste kennis en ervaring.

De kracht van jonge ondernemers

Dus wat is nou de kracht van jonge ondernemers? Waarom zou je het gewoon moeten doen als je die ambitie hebt? Juist tegenovergesteld van wat men tegen je zal zeggen; je hebt nog geen hypotheek, geen gezin om te onderhouden, en je hoeft nog geen alimentatie — dat is een grapje — te betalen. Er staat nog niet zoveel op het spel. Geef het een poging. Maar bovenal; je onaangetaste blik. Als je al jaren hebt gewerkt op een bepaalde manier, dan bepaalt dat je referentie kader of de manier waarop je handelt. Dit begrenst je. Dit is juist je kans om het anders te doen dan de mensen die zeggen dat het niet kan.

 — Thomas Drenth, van Op Scherp



Binnenkort neem ik deel aan een panel voor jonge ondernemers. Deze vindt plaats tijdens een carrieredag aan de Rijksuniversiteit Groningen voor de Faculteit Letteren. Mocht je hier toegang tot hebben, mis dan niet die kans!  — Vooral als je de ambitie hebt om te ondernemen. Ben je geen student aan de RUG, maar heb je wel vragen? Dan kan dat via thomas@opscherp.com