Een beknopte, puntsgewijze, weergave van de stand- en uitgangspunten van de mensen achter Op Scherp.

Manifesto voor de hedendaagse ontdekkingsreiziger.

DoorThomas Drenth op30 maart 2018
Leestijd5 minuten

Een goed bedrijf is gebouwd op een sterke basis. En die basis, die komt voort uit een sterke bedrijfscultuur. Want hoe maak je keuzes, als je niet weet wie je bent? Probeer maar eens mensen aan te nemen zonder te weten in wat voor soort groep ze moeten passen. Of stel maar eens duidelijke doelen zonder te weten wat belangrijk is. Ook zonder dat je erover nadenkt, zal er een cultuur ontstaan binnen je bedrijf. Al is het dan misschien de verkeerde cultuur en heb je er dan geen controle meer over. Daarom leek het ons handig om onze normen & waarden maar eens zwart-op-wit te zetten om nooit meer te vergeten — en voor de hele wereld om te zien. Zodat iedereen weet met wie ze te maken hebben. Ook wij zelf.

Wij weten dat we niks weten, omdat wij geloven dat er geen enkele waarheid is. Wees ruimdenkend en open. Luister eerst, oordeel later. — Of oordeel niet. — Veronderstelling is de moeder van alle grote misvattingen.

Wie wel eens een dagje met ons heeft meegedraaid heeft vast wel gemerkt dat discussies er hier erg anders aan toe gaan. Soms raken we wel wat gepassioneerd, maar het gaat niemand om gelijk krijgen of wie er goed of fout zit. Discussie ontstaat bij ons niet uit conflict tussen verschillende meningen, maar uit interesse voor verschillende perspectieven. Dit komt allemaal door het bovenstaande besef. We benaderen elkaar, ons proces, en de wereld met een beginner’s mindset: dit wil zeggen dat we wegblijven van wat we denken te weten en vragen stellen. Dit vinden we zo belangrijk — en brengt zoveel rust in de tent — dat we de ‘regel’ hebben opgenomen in ons manifesto.

Wij houden van avontuur. Daarom behouden wij de vrijheid om zelf te kiezen, te proberen, en te ontdekken. We voelen ons comfortabel in het onbekende. Je kan je wel wanhopig vasthouden aan het eerste plan, maar geen plan overleeft de ontmoeting met de realiteit. Laat het los, laat je verrassen, ontdek.

Naast dat we ieder jaar als bedrijf een week van de kaart verdwijnen om gezellig met elkaar op pad te gaan en te kamperen — is avontuur erg belangrijk voor ons om meerdere redenen. Als eerste is het erg belangrijk voor het soort werk dat we doen. Bedrijven helpen voortdurend te vernieuwen gaat erg lastig als je bang bent voor verandering of in complexe problemen te duiken. Daarom moeten we ons ook wel comfortabel voelen in het onbekende en ons niet willen vastpinnen op routine en stabiliteit. Daarnaast zijn we allemaal erg nieuwsgierig en gedijen wij als mensen niet erg goed in omgevingen zonder bewegingsruimte om te verkennen.

Wij kiezen voor positiviteit. We zijn er altijd van overtuigd dat er een oplossing of uitweg is. Werk samen, wees creatief, en bouw verder op anderen. Jij bepaalt hoe je met iets omgaat en hoe je de wereld wil zien. Waarom zou je voor obstakels en negativiteit kiezen?

Ja, inderdaad! Waarom zou je voor negativiteit kiezen? Je wil toch met plezier naar je werk toe? Wij wel in ieder geval en daarom kiezen we dus voor positiviteit. Denk hierbij aan het vieren van succes met een uitbundige high-five, altijd vrolijke (en soms harde) muziek, en het iedere dag uiten van waardering naar collega’s. Daarnaast heeft dit ook weer veel te maken met het werk dat we doen. Je gaat namelijk echt niks veranderen als je alleen maar blijft hangen in onmogelijkheden. Deze ‘regel’ wordt dan ook vaker genoemd tijdens het werk. Brainstormen, creatieve sessies, feedback en kritiek; het draait allemaal om positiviteit en het denken in mogelijkheden.

Wij zijn toegewijd aan elkaar. Persoonlijk geluk staat voorop, want gelukkige mensen maken een gelukkig bedrijf. En zonder (gelukkige) individuen, is er geen collectief. Daarom letten we op elkaar.

Er bestaat geen rangorde tussen deze punten, maar als ik toch een favoriet zou moeten kiezen, dan zou het deze zijn. Wat ons sterk maakt als team — en dus als bedrijf en cultuur — is de band die we hebben. Iedere start van de week beginnen we met de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ Dit doen we omdat we open communicatie over gevoel en wrijvingen belangrijk vinden. Als iemand het even niet ziet zitten, dan doen we er alles aan om dit een plek te geven. Als het open op tafel ligt, dan kunnen we er iets mee doen. Anders blijft het een onzichtbare wrijving waar je later last van krijgt. Naast dat er even gehuild mag worden, creëert deze openheid ook een omgeving waarbij we elkaar aanspreken op elkaars gedrag. Niet om te zitten zeuren, maar omdat iedereen daadwerkelijk begaan is met de groei en het welzijn van de rest.

Wij geloven in fouten maken. Want alleen door fouten te maken kunnen we leren en groeien. Je kan alles doen en bereiken, als je maar bereid bent om fouten te maken en hiervan te leren. Blijf altijd leren. Blijf altijd fouten maken.

“Fail differently every time.” Dat is eigenlijk de enige eis die we stellen wanneer je hier iets niet doet of een fout maakt. De eis dat je ervan leert. Geen straffen, maar vragen waarom het niet is gelukt, aanpassen, en opnieuw proberen.

 — Thomas Drenth, van Op Scherp



Onze cultuur is geen formule voor succes, of een lijst van strenge regels. Het zijn de normen & waarden die wij als groep belangrijk vinden. Het geeft het beeld weer dat wij hebben op de wereld en de keuzes die wij maken. Het is wie wij zijn, onze identiteit. Wil je meer horen over hoe wij tegen de wereld aankijken? Mail dan naar thomas@opscherp.com. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar jouw perspectief.