Een gewoonte maken van persoonlijke ontwikkeling.

Investeer je genoeg in jezelf? Blijf leren.

DoorRyco Wolbers op01 mei 2017
Leestijd4 minuten


Ik houd van leren.

Als een jongere versie van mijzelf dit zou lezen, zou ik mijzelf waarschijnlijk voor gek verklaren. Logisch, want vroeger stond leren voor mij gelijk aan school. Niet dat school niet leuk was, maar leren zoals op de middelbare is dat niet. Woordjes stampen, regeltjes leren en veel verplichtingen: verplicht om huiswerk te maken, verplicht om dagenlang in saaie lokalen door te brengen en geen keuze in wat je wilt leren. Ik zie de noodzaak er wel van in, maar leuk is het niet. — En als tiener heb je natuurlijk ook wel iets beters te doen.

Waar leren echt om draait is ontdekken; je laten leiden door je nieuwsgierigheid en open staan voor nieuwe perspectieven, zelf je interesses verkennen, je laten inspireren door anderen en leren op een manier die bij jou past. Op je eigen tempo — zonder dat het alleen gaat om het halen van een 5,5 — om deze kennis vervolgens toe te passen in de echte wereld; zoals door anderen weer te inspireren of te helpen.Door te leren zien we nieuwe mogelijkheden en begrijpen we de wereld steeds beter. Je kunt altijd blijven ontdekken.

“Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.” — Henry Ford

Het is dan ook zonde dat veel mensen op een gegeven moment stoppen met leren. Begrijpelijk is het wel; ik heb er namelijk zelf ook last van. Ondanks dat ik nu kan leren op een manier die bij mij past, krijgen het werk van vandaag en ‘yesterday’s shit’ al snel voorrang. Natuurlijk lees ik hier en daar wel een interessant artikel — vaak werk gerelateerd (en vaak onder werktijd) — maar echt leren is dit niet. Het zijn slechts losse flarden aan kennis die niet zozeer bijdragen aan een duidelijk einddoel voor zelfontwikkeling. Je bent niet bewust stappen aan het zetten. En dat komt dus omdat vandaag mijn zicht op morgen belemmert. Dat is jammer, want door te leren investeer je in je toekomst. Je investeert in jezelf, en dat is de beste investering die je kan maken.

Binnen Op Scherp zetten we dan ook iedere week twee uur opzij om aan onze eigen leerdoelen te werken. Gewoon onder werktijd. Zo’n leerdoel kan gericht zijn op het verkennen van een nieuw onderwerp, het aanleren van een vaardigheid, of het ontwikkelen van bepaald gedrag. Tijdens een maandelijkse sessie bespreken we onze leerdoelen en vooruitgang met elkaar. Zo kunnen we elkaar bijsturen, of verder helpen. Deze leerdoelen kunnen op allerlei gebieden gericht zijn — zolang ze maar enigszins aan het bedrijf verbonden zijn. (Al zijn we niet heel streng.) Waar het vooral om gaat is dat het onderwerpen zijn die wij interessant vinden. Ze moeten inspireren en motiveren om echt mee aan de slag te gaan. Zo ben ik op dit moment mijn kennis over gedragsverandering aan het vergroten en werk ik er hard aan om een betere schrijver te worden.

Is twee uur in de week genoeg? Nee, maar het is een begin. De uren staan vast in onze agenda, waardoor er een gewoonte is ontstaan. Leren is een wekelijks onderwerp geworden. Het staat niet langer gelijk aan even een artikel tussendoor, maar is een opzettelijke daad geworden. Dit is volgens mij de eerste stap om ervoor te zorgen dat leren weer een prioriteit wordt.

Vraag jezelf ook eens af of je nog echt aan het leren bent. Hoeveel tijd maak jij vrij voor je persoonlijke ontwikkeling? En stel jezelf de vraag: is dit genoeg? Mogelijk ben je al een tijdje gestopt met leren en weet je niet zo goed waar je moet beginnen; denk dan eens aan de onderwerpen waar je hart sneller van gaat kloppen en begin daar. Misschien is er iets waar je beter in wil worden, of wil je gewoon meer kennis verzamelen. Zet eens wekelijks tijd opzij om hier mee aan de slag te gaan en stel duidelijke doelen voor wat je wilt bereiken. Ga weer ontdekken en investeer in jezelf.

 — Ryco Wolbers, van Op Scherp



Een bedrijf is net zo gezond als haar mensen. Als mensen zich niet ontwikkelen, dan ontwikkelt het bedrijf zich niet. Vraag je dus ook af of je als bedrijf wel blijft ontdekken en opletten voor nieuwe mogelijkheden. Voor vragen of hulp bij het zetten van (leer)doelen (als bedrijf) kun je mij mailen via ryco@opscherp.com