Recruiten van testpersonen en interviewees.
Hoe vind je respondenten voor kwalitatief onderzoek?
DoorBram van Houten op01 juni 2018
Leestijd5 minuten
Design thinking draait om het opbouwen van empathie. En empathie kunnen we alleen verkrijgen als we ons goed kunnen verdiepen in onze gebruikers. Om dit te doen is één van de eerste stappen het zoeken en benaderen van deze mensen. Dit kan soms best uitdagend zijn. Niet alleen voor design thinkers, maar ook bij elke andere vorm van kwalitatief onderzoek waarbij je om tafel wil met je doelgroep.
Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips over hoe je dit aan kan pakken. Er zitten een aantal aspecten aan het rekruteren van personen voor je observaties of tests. Per aspect geef ik tips die ervoor zorgen dat jou dit in het vervolg veel makkelijker afgaat. Uiteindelijk draait het om een goede voorbereiding voor jezelf en het verzorgen van een comfortabele ervaring voor je deelnemers.
‘In practice, recruiting is a time-consuming pain in the ass. Embrace it. Get good at it and all of your research will be faster and easier, plus this part of the process will get progressively less unpleasant.’ — Erika Hall
Goede voorbereiding is het halve werk.
Zorg dat je weet wie je moet spreken, wat je die persoon voor gaat leggen, en dat je er zelf klaar voor bent.
- Wie moet ik spreken? Wat voor soort mensen heb je nodig? Maak een lijst met voorwaarden en eisen die ervoor zorgen dat je straks met de juiste mensen aan tafel zit. Neem deze checklist mee en ga hem af bij elke potentiële deelnemer. Je kan denken aan leeftijd, beroep of leefsituatie, maar ook minder demografische voorwaarden kunnen belangrijk zijn. Wil je bijvoorbeeld meer leren over het schoonmaakproces bij mensen thuis, dan is het handig om te vragen wie thuis het meeste doet.
- Duidelijk voorstel Zorg dat je weet wat je mensen gaat vertellen. Waar werken ze aan mee? Waarom zouden ze hier aan meewerken? Ook zaken als hun privacy zouden aan bod moeten komen. Zorg dat je deze informatie goed voorbereid, dat je weet welke gegevens je nodig hebt, en dat je ze (niet onbelangrijk) duidelijk kan vertellen wat er gaat gebeuren of wat je van ze verwacht.
- Stap over die drempel Het vergt enige moed om mensen op straat zomaar aan te spreken. Echter, in onze ervaring zijn mensen altijd blij verrast als je ze benaderd. In veel gevallen zijn mensen oprecht geïnteresseerd en benieuwd naar wat je te vertellen hebt. Het zal je verbazen hoeveel mensen bereid zijn tijd vrij te maken om je te helpen. Voel je vooral niet bezwaard, uiteindelijk is dit werk altijd leuker dan vooraf verwacht.
Waar ga je mensen vinden?
Er zijn meerdere opties om deelnemers te vinden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar het zelf zoeken en benaderen, omdat je op deze manier van begin tot eind van je gebruikers kan leren.
- Via de opdrachtgever In veel gevallen staat je opdrachtgever al in contact met de doelgroep of heeft deze een goed beeld van waar je hen kan vinden. Als je de checklist al hebt gemaakt is het handig om deze even mee te nemen en te bespreken met de opdrachtgever. Ook als je een doelgroep aan gaat boren die nieuw is voor je opdrachtgever kan zijn of haar netwerk zeer handig zijn.
- Gebruik je eigen netwerk Het zal je verbazen hoe snel je kan vissen uit je eigen vijver. Ga eens logisch na welke mensen je kent en bel ze eens op. Zowel je zakelijke- als je privénetwerk (Houden we dat nog uit elkaar tegenwoordig?) kunnen heel snel deelnemers opleveren. Social media is een uitkomst op dit gebied.
- Ga de straat op De zomer is het beste moment voor interviews. Mensen lopen gewoon op straat of zitten in het park. Vooral in gevallen waar het onderzoek gaat om een bepaald gebied is dit een uitkomst. Stap op je fiets of ga wandelen en spreek onderweg mensen aan. Meestal heb je snel resultaat, zolang je jezelf maar over die drempel heen zet. In de winter kan het een uitkomst zijn om juist naar openbare plekken te gaan als winkelcentra, supermarkten of de bibliotheek.
- Gebruik ambassadeurs Mensen die zeer betrokken zijn bij jouw doelgroep zijn vaak de sleutel tot meerdere deelnemers. Probeer je bijvoorbeeld mensen uit een bepaalde buurt te spreken, zoek dan eens contact met het bestuur van een buurtvereniging. Wanneer je mensen over een bepaald product probeert te spreken kun je bijvoorbeeld ook een club van liefhebbers benaderen.
- Recruiting bedrijven Heb je tijd te kort of wil je snel stappen maken, dan kun je een recruiter inhuren om je doelgroep op te zoeken. Het kan natuurlijk financieel ook een uitkomst zijn om de deelnemers door een andere goedkopere partij te laten regelen. Naar eigen ervaring kun je redelijk snel zelf aan mensen komen en heb je dan ook al een betere klik wanneer het daadwerkelijke gesprek daar is.
Hoe overtuig je deelnemers?
Je hebt je praatje voorbereid, de juiste persoon op de juiste plek gevonden, maar nu moet je hem of haar nog even over de streep krijgen.
- Zet er iets tegenover Wees de eerste om te geven is een van de zeven overtuigingsprincipes van Robert Cialdini. Als jij als eerste iets geeft veroorzaakt dit wederkerigheid bij de ander. Wanneer je deelnemers zoekt voor een grotere investering (meerdere uren deelnemen aan een test bijvoorbeeld) dan is het netjes en niet meer dan logisch om daar een (wat grotere) beloning tegenover te zetten.
- “Wat heb ik er aan?” Wanneer je werkt aan sociale of maatschappelijke problemen zijn potentiële deelnemers ook vaak welwillend om een bijdrage te leveren aan een oplossing. Vertel deelnemers in alle gevallen dus ook waarom je iets doet.
- Maak het comfortabel Zorg dat je deelnemer een zo comfortabel mogelijke ervaring heeft terwijl hij jou helpt om aan je informatie te komen. Hoe beter deze ervaring, hoe meer bereidheid je bij je deelnemers zal vinden om jou goed te helpen.
- Duidelijke afspraken Zorg dat je een duidelijke afspraak maakt met je deelnemers zodra beide partijen weten dat het doorgaat. Vraag om contactgegevens zodat je een bevestiging en herinnering van je afspraak kan geven. Dit geeft je ook nog een keer de kans om duidelijk jouw beloftes en voorwaarden te communiceren — en om privacy nog eens te benoemen.
Ga de straat op!
Het verzamelen van deelnemers voor kwalitatief onderzoek kan soms aanvoelen als een behoorlijk obstakel of een grote uitdaging. Bovenstaande tips kunnen het een stuk makkelijker voor je maken. Voor mij blijft het zoeken van deelnemers een prachtig onderdeel. Het is een soort avontuur waarbij je iedere keer weer nieuwe mensen tegenkomt die eigenlijk altijd bereid zijn om een kijkje in hun leven met je te delen. Bereid je goed voor, ga de straat op en geniet er van!
— Bram van Houten, van Op Scherp
Heb je moeite om jouw team of organisatie dichter bij de klant te brengen? Wij leren teams hoe je dicht bij je klant komt, deze leert begrijpen, en deze kennis gebruikt voor producten en diensten waar mensen van houden. Neem eens contact op, ik laat je de mogelijkheden zien! bram@opscherp.com