Pluk de vruchten van creatief zelfvertrouwen.

Hoe betrokken zijn jouw medewerkers bij verbetering?

DoorBram van Houten op01 mei 2017
Leestijd5 minuten

“Nu zegt ze dus niets meer. Ze zwijgt als graniet,
ook als ze op ’t kruispunt een olifant ziet.
En als er vlak vóór hen een bromfiets passeert
dan zwijgt ze als ’t graf, want ze heeft het geleerd.”

Bovenstaande komt uit een gedichtje van Annie M.G. Schmidt over het commentaar van de bijrijder op de chauffeur tijdens een autoritje. De chauffeur is op een gegeven moment wel klaar met dat commentaar en legt zijn vrouw het zwijgen op. Heel herkenbaar. “Ik weet het zelf toch prima, zeur niet zo.” Aan het einde van het gedicht staan man en vrouw naast elkaar voor de hemelpoort. Daar zegt zij: “Ik mocht immers niks zeggen; maar ik zag hem [de vrachtwagen] wel.”

Er valt een gouden berg aan inzichten te vinden in het hoofd van je receptionist, bij de klantenservice, of verkopers. En waarschijnlijk hoor je er niks over, want zij hebben mogelijk het idee dat jij daar niet op zit te wachten. Je hebt ze vast niet gezegd zich stil te houden, maar ze hebben immers andere taken toegewezen gekregen; de toekomst van het bedrijf hoort daar niet bij. — Maar waarom niet eigenlijk? Daardoor raakt een belangrijke stroom aan inzichten die je bedrijf kunnen helpen innoveren, om de beste keuze te zijn voor je klant, verloren.

Ondernemers zijn dagelijks bezig om hun product of dienst nog beter aan de man te brengen, maar om te kunnen verbeteren moeten we inzicht hebben in wat beter kan: onzichtbare wrijvingen die we weg kunnen nemen, of kansen die we kunnen grijpen. Verreweg de beste manier om dit snel en efficiënt te doen is door je te verplaatsen in je doelgroep. Als directeur is dit misschien lastig wanneer je niet dagelijks in contact staat met de klant, maar er zijn binnen je organisatie mensen die veel dichter bij je klant staan. Geef je deze mensen het zelfvertrouwen om een verschil te maken, dan kan je organisatie daar enorm van profiteren.

Bedrijven die ervoor kunnen zorgen dat het luisteren naar de klant — en het verzamelen van inzichten — in het systeem van de medewerkers zit, kunnen makkelijker stappen maken om succesvol te innoveren of de klant morgen al beter te bedienen. Je moet je medewerkers (en jezelf!) het creatief zelfvertrouwen verschaffen om ideeën uit te spreken en actie te ondernemen.

Hoe creëer je creatief zelfvertrouwen?

Zorg voor ruimte om fouten te maken
Als ondernemer weet je als geen ander wat het is om risico te nemen, risico is de enige weg naar vooruitgang en succes, maar je medewerkers kennen risico meestal puur als iets negatiefs. Geef ze de kans om binnen je bedrijf af en toe eens iets te doen waarvan de uitkomst onzeker is, daag ze uit. Geef ze de ruimte om fouten te maken en hier van te leren.

Sta open voor vragen en opmerkingen
“Domme vragen bestaan niet” en domme opmerkingen ook niet. Je hoeft mensen maar een enkele keer te vertellen dat ze zich ergens niet over hoeven uit te spreken en je kan er voor zorgen dat iemand de volgende keer zijn mond houd. Neem een open houding aan en luister naar wat er aan je wordt verteld of wat er wordt gevraagd; wat is de essentie van de vraag of opmerking en hoe kunnen we daar op verder bouwen? Feedback is goed, maar is het niet veel mooier om je feedback te verpakken in een nieuw idee en dit weer terug te pen? Zo kan je op elkaars ideeën voort te bouwen in een “Ja, en..”-manier van denken.

Zorg voor betrokkenheid onder je medewerkers
Zorg ervoor dat je iedereen betrekt bij het reilen en zeilen van het bedrijf. Houd medewerkers op de hoogte en maak ze enthousiast over nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Wanneer je medewerkers zich alleen bezighouden met hun dagelijkse taken maken ze zich enkel daar druk om en hebben ze geen oog voor verbetering van het totale bedrijf. Vraag bijvoorbeeld om feedback over de nieuwe koers die je hebt gekozen, of maak ze eigenaar van een probleem door ze uit te dagen om er een oplossing voor te bedenken (Let wel op de vrijheid om fouten te maken!)

Verzacht de angst voor verandering
Wat gebeurt er met de banen van je medewerkers wanneer je als bedrijf gaat veranderen? Het blijft een enorm struikelblok waar moeilijk een goed antwoord op te vinden is. Veranderd het bedrijf niet dan kan het zijn dat er over 10 jaar niemand meer werkt. Verander je het bedrijf nu dan kan het zijn dat 50% van de medewerkers er straks niets meer te zoeken heeft. Het enige wat je hier aan kan doen is goede zorg dragen voor je medewerkers. Wanneer iemand niet meer binnen het bedrijf past, laat dan zien dat je jezelf er hard voor maakt om te zorgen dat die persoon ergens anders aan de slag kan.

Maak van je bedrijf een hechte community
Als medewerkers in verschillende facetten binnen je bedrijf niet naar elkaar (willen) luisteren ontstaat er ook geen cultuur waarin je van elkaar kan leren —  laat staan elkaars creativiteit aan kan slingeren. Door op een informele manier de muren tussen verschillende disciplines weg te nemen kan je er voor zorgen dat er inzichten en ideeën gedeeld kunnen worden. Organiseer activiteiten waarbij medewerkers elkaar tegen kunnen komen, of vraag teams met verschillende disciplines om na te denken over hetzelfde probleem. Zo breng je verschillende soorten kennis en ervaring bij elkaar en krijgen mensen de kans om van elkaar te leren. Inzichten en kansen die ontstaan vanuit de medewerkers die in contact staan met je klanten zijn krachtig. Het zijn perfecte mogelijkheden om kleine stapjes te maken om je klantervaring te verbeteren, of om op een rigoureuze manier een nieuwe markt aan te boren. Ze liggen voor het oprapen wanneer je de muren en plafonds tussen de verschillende lagen binnen je bedrijf wegbreekt.

Doe er wat mee!

Laat vooral zien dat je serieus omgaat met de informatie en verhalen die de mensen binnen je organisatie met je delen. Verschaf de ruimte en de middelen om er mee aan de slag te gaan en zet je in voor de initiatieven die ontstaan. Door enthousiast te reageren, en een cultuur neer te zetten waarin we dingen gewoon uitproberen, versterkt het creatieve zelfvertrouwen binnen je organisatie meer en meer. Totdat er geen problemen meer bestaan, omdat we elk probleem kunnen zien als een kans om onszelf te verbeteren.

 — Bram van Houten, van Op Scherp



Ben je serieus over een idee dat is ontstaan binnen je bedrijf? Dan is het misschien een idee om een Design Sprint aan te gaan. In een week werken wij samen met jouw organisatie in een multidisciplinair team aan het vraagstuk. Aan het einde van de week hebben we alles in kaart gebracht, een mogelijke oplossing bedacht en deze getest. Je weet dan of je idee potentie heeft, of je hebt geleerd dat je het op een andere manier zal moeten aanpakken — zonder dat je hier een grote investering voor hebt hoeven doen. Meer weten? Mail mij via bram@opscherp.com