4 gedragsregels voor een beginner’s mindset.
Hoe een beginner’s mindset je helpt innoveren.
DoorRyco Wolbers op04 augustus 2017
Leestijd4 minuten
Neem even de tijd om te kijken naar de foto bovenaan dit artikel. Wat zie je hier?
Waarschijnlijk zie je een aantal mensen op een strand aan zee. Het is een mooie zonnige dag. Ergens in Spanje of Frankrijk misschien. Dat zijn waarschijnlijk de landen waar de meesten als eerste aan denken.
Maar hoe weet je dit? Of beter gezegd; hoe denk je dit te weten? We denken al snel aan Frankrijk of Spanje bij zon, zee en strand, maar het zou ook in Kroatië kunnen zijn. Is dit wel een strand? Het zou zomaar midden in een stad kunnen zijn. (Toevallig is dit een stadsstrand.) Dit toont erg goed aan hoe je direct aannames maakt bij wat je ziet. Aannames die niet altijd kloppen.
Iedereen doet dit en dat is helemaal niet erg, maar het heeft wel impact op je vermogen om echt innovatief te zijn. Hiervoor moet je namelijk nieuwe mogelijkheden kunnen zien, maar hoe gaat dat je lukken wanneer je brein alles al denkt te weten? Geen zorgen, je kunt dit tegengaan met een verandering in mindset en veelvuldig oefenen. Daarover later meer. Laten we eerst kijken waarom we dit eigenlijk doen.
Een lens van eerdere ervaringen
We bekijken de wereld door de lens van onze eigen ervaring en kennis. Alles wat je hebt geleerd en meegemaakt projecteer je op wat er om je heen gebeurt. Zonder dat je er erg in hebt. Het is een onbewust proces dat ons helpt om te ontcijferen en de wereld te begrijpen. Maar terwijl we dit doen worden een heleboel gaten automatisch ingevuld met aannames, vooroordelen, stereotypes en andere misvattingen. Hierdoor denken we de situatie, het probleem of een ander wel te begrijpen, maar niet alles is wat het lijkt. De kans is groot dat je het bij het verkeerde eind hebt.
Hoe ouder je wordt, hoe meer ervaring je opdoet, hoe moeilijker het wordt om de zaken te zien voor wat ze echt zijn. Het wordt bijna onmogelijk om de wereld met een frisse blik te bekijken. Je gaat steeds vaker doen wat je al eerder hebt gedaan en het wordt steeds lastiger om oude patronen los te laten. — Een vereiste als je wilt innoveren.
Om dit te doorbreken zul je op een andere manier naar de wereld moeten gaan kijken; je moet een beginner’s mindset aannemen. Dit houdt in dat je alles wat je al denkt te weten even kunt achterlaten, hoeveel je ook van een onderwerp weet, om vervolgens alles te benaderen met enthousiasme, een open houding en zonder vooroordelen.
“In the beginner’s mind there are many possibilities, in the expert’s mind there are few.” — Zen Master Shunryu Suzuki
4 gedragsregels voor een beginner’s mindset
Het aannemen van een beginner’s mindset is geen gemakkelijke taak; het is letterlijk een strijd met je onderbewustzijn. De volgende vier gedragsregels zullen je houvast bieden in dit gevecht.
Stel overal vragen over
Jonge kinderen zijn de verwezenlijking van de beginner’s mindset. Neem hier een voorbeeld aan en ga als een kind van vier overal vragen bij stellen. Probeer er achter te komen waarom en hoe dingen gebeuren. Niet alleen bij wat je nog niet weet, maar vooral bij wat je al wel denkt te weten. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af waarom je op de huidige manier te werkt gaat. Misschien kom je er wel achter dat het allemaal een stuk slimmer kan.
Ga echt luisteren
Ga het gesprek (met je klanten) aan en toon echt interesse in wat de ander te zeggen heeft. Luister actief naar wat ze je vertellen en de manier waarop, zonder alvast na te denken over wat jij als volgende moet gaan zeggen. Wees echt aanwezig — Geef toe, iedereen zit wel eens volledig ergens anders aan te denken — geef iemand je volledige aandacht en het zal je verbazen hoeveel iemand met je zal delen. De inzichten die je uit deze gesprekken kunt halen zijn vaak enorm waardevol en inspirerend.
Wees nieuwsgierig
Probeer echt nieuwsgierig te zijn en laat je verwonderen door de wereld en de mensen die er in leven. Gebruik al je zintuigen: bekijk, ruik, voel, hoor en proef alles. Sta open voor nieuwe ervaringen en laat je verrassen en inspireren. Als je nieuwsgierig bent, zit je namelijk in een modus om te leren. En als je daadwerkelijk nieuwsgierig bent zullen mensen dit aanvoelen en enorm bereid zijn om je verder te helpen.
Oordeel niet
Iedereen oordeelt en dat is niet erg. Iedereen heeft namelijk zijn voorkeuren over wat hij/zij wel leuk vindt of juist niet. Maar probeer eens te observeren en te ontdekken zonder oordeel. Vooral wanneer het om andere mensen gaat. Probeer het standpunt van een ander te begrijpen, hoe erg het ook botst met die van jou. (Meer weten? Lees dit artikel over multiperspectiviteit).
Verlaat de zekerheid en verras de wereld met nieuwe ideeën.
Het altijd aannemen van een beginner’s mindset zal je niet snel lukken — ook ik val nog vaak in oude patronen — maar wanneer het je lukt om deze mindset aan te nemen, kunnen de resultaten echt verrassend zijn. Je zult merken dat niet alles is wat het lijkt en een dieper begrip ontwikkelen voor wat er echt speelt. Het zal je helpen de vraag achter de vraag vinden of je laten realiseren dat je altijd aan een symptoom hebt gewerkt, in plaats van het echte probleem. Je ontwikkelt een dieper begrip voor mensen, de behoeften die ze hebben en de uitdagingen waar je ze bij kunt helpen. Het biedt nieuwe perspectieven en eindeloze mogelijkheden. Je moet er alleen voor open staan, die veiligheid opgeven, en de moed hebben om de wereld die je kent achter te laten.
— Ryco Wolbers, van Op Scherp
Wil je meer weten over de beginner's mindset. Over hoe het helpt om complexe vraagstukken op te lossen. Of hoe het je inzicht kan geven in de onvervulde behoeften van je klanten? Ik ga graag in gesprek. Je kunt me bereiken via ryco@opscherp.com