Een case study van een organisatie op zoek naar richting.

Case Study: GoeieBuurt.

DoorThomas Drenth op02 oktober 2017
Leestijd6 minuten

GoeieBuurt is een groep bewoners uit de Korrewegwijk en de Hoogte die zich inzet voor elkaar en voor iedereen in de wijk. Niet alleen om elkaar te ondersteunen, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten, gezamenlijke activiteiten te organiseren, en samen te bepalen wat nodig is om een GoeieBuurt te zijn.

Het idee van GoeieBuurt is dat wijkbewoners (samen) kunnen “concurreren” met de overheid in, bijvoorbeeld, hun eigen zorg. Zij geloven dat bewoners zelf weten wat het beste voor hen is. Daarom zegt Goeiebuurt, dat wanneer bewoners zelf mogen bepalen hoe zij dit inrichten en regelen, dit een stuk efficiënter kan.

“We moesten onze missie/visie helder hebben. Daarnaast zochten we nog naar onze identiteit.” — Arno de Vries, GoeieBuurt

Wat maakt een GoeieBuurt?

Wat begon met de visie van één bewoner, werd steeds sneller de gezamenlijke ambitie van meerdere bewoners. Ook kwam er steun vanuit de gemeente. Het begon voet aan de grond te krijgen — en in plaats van constant naar de voeten te moeten kijken, kon er naar voren worden gekeken. Wat daar zou moeten staan was echter nog onzeker. De groep was pas onlangs begonnen en daarmee moest er dus nog een hoop vanuit het niets worden opgebouwd en vormgegeven. Zoals; wat zijn onze belangrijkste doelen? Wat is onze boodschap? “Wij zijn de GoeieBuurt, maar wat maakt ons ‘wij’?”

Ze wilden graag de straat op om contact te zoeken met de wijkbewoners, maar zonder duidelijke doelen is het moeilijk richting bepalen. En zonder duidelijke boodschap of middelen verloopt contact af en toe moeizaam.

Bij gebrek aan ruimte die dag, nodigde Arno ons uit bij hem thuis om daar te werken. Want zo gaat dat in een GoeieBuurt!

Samenwerken met Op Scherp: “Actief, to-the-point, flexibel.” — Arno de Vries, GoeieBuurt

Kickstart voor verandering.

Om ze verder te helpen en antwoorden op hun vragen te vinden hebben we ze begeleid in het roadmappen; roadmapping is een korte ontdekkingsfase waarin we samen kijken naar waar je staat, waar je heen wil, en wat je het meest in de weg staat. Zo weet je waar je prioriteiten liggen en wat je te doen staat. Daarna is het een kwestie van aanpakken.

Waarom eerst deze ontdekkingsfase? Hoe denk je ook maar iets te bereiken, wanneer niet duidelijk is wat en waarom? Zonder goede basis, geen effectiviteit.

Deze stappen hebben we verspreid over een paar sessies van ongeveer 4 uur.

De eerste sessie had als doel om iedereen zijn individuele visie aan te horen en vervolgens een duidelijk beeld te scheppen van de gezamenlijke doelen. Dit doen we vooral omdat organisaties vaak denken op één zelfde lijn te zitten, maar dit is meestal niet zo.

We zijn begonnen met een overzicht van de organisatie structuur; niet alleen voor hen, maar ook voor ons om te begrijpen hoe alles in elkaar steekt. — Erg belangrijk als we er iets zinnigs over willen zeggen. — Daarna hebben we onderwerpen besproken zoals: waarom sta je op uit bed ’s ochtends? Wat wil je bereiken over 3, 5, of 10 jaar? Wat is de pijn die je wegneemt bij de doelgroep en welk gemak biedt je ze? Wat onderscheid je? Dit alles formuleren we op een manier dat iedereen het er mee eens is, schrijven we op, en hangen we vervolgens aan de muur zodat niemand er meer omheen kan.

Zoals ik al zei, is dit vaak het moment dat men realiseert dat ze toch een iets ander beeld hebben van wat ze dachten dat voor iedereen duidelijk was. Ook GoeieBuurt kwam hier achter. Ze dachten op één lijn te zitten over wat ze het liefst wilden bereiken met GoeieBuurt, maar dat was nog niet zo. Gelukkig konden wij ze ter plekke begeleiden om het toch duidelijk aan de muur te hangen; “De samenleving van IK naar ONS krijgen.” Dit doel biedt ze een goede basis; een fundering om vanuit te werken. Zo hebben ze iets om op terug te vallen en keuzes op te baseren. Hierdoor kunnen ze veel gerichter en efficiënter aan de slag.

“Heel mooi om te zien hoe er hier wordt geluisterd naar ons en hoe we van elkaar kunnen leren.” — Arno de Vries, GoeieBuurt

De tweede sessie draaide om het uitwisselen van gezamenlijke kennis en verhalen die relevant zijn voor de uitdaging, of te maken hebben met de doelgroep. Dit doen we om meer empathie en begrip te creëren voor de wijk. — Wat van belang is als je echt waarde wil bieden.

Daarom hebben we iedereen gevraagd om verhalen en anekdotes te delen die zijn voortgekomen uit de doelgroep en de buurt. Wat hoor je zoal van de wijkbewoners? Wat willen mensen uit de buurt? Wat speelt er in hun leven? Hier kunnen namelijk waardevolle inzichten inzitten voor je uitdaging. Gelukkig waren er deze keer extra deelnemers aanwezig bij de sessie; geen probleem natuurlijk. Meer zielen om verhalen te delen.

Het delen van anekdotes en verhalen inspireerde de groep en hielp ze nieuwe inzichten te vormen. Het gaf ook een beter inzicht in het leven van de doelgroep en waar de pijnpunten in de wijk zitten. Dit hielp uiteraard enorm bij het bedenken van oplossingen en ideeën (die spontaan naar boven kwamen.)

Missie geslaagd zou je zeggen! Toch ging niet alles helemaal lekker. Vanwege de extra tijd die we nodig hadden in de eerste sessie om iedereen op één lijn te krijgen — kwamen we deze sessie in tijdnood. Hierdoor bleven we hangen en was de energie erg laag op het eind. Kan gebeuren natuurlijk, maar wel jammer. Het viel van alle gezichten af te lezen, dus hebben we de laatste minuten vooral gebruikt om het open en bespreekbaar te maken; wat zit iedereen dwars en wat zouden ze graag nog uit deze sessies willen halen? Iedereen gaf aan toch graag bezig te gaan met oplossingen; tastbaar en concreet. Toen hebben we aangeboden om een extra sessie met ze te doen.

Tijdens de derde sessie was dus het doel om bezig te gaan met de oplossingen; zoveel mogelijk ideeën bedenken voor het bereiken van de gestelde doelen en uitdagingen.

We hebben deze sessie een creatief proces doorlopen gebaseerd op de vraag; “Hoe kunnen we de samenleving van IK naar ONS krijgen?” Gecombineerd met de inzichten die we uit de verhalen hebben gehaald hebben we zoveel mogelijk ideeën bedacht. Dit hebben we allemaal weer teruggebracht naar een paar favorieten.

Deze ideeën zijn een kickstart voor GoeieBuurt om aan de slag te gaan met oplossingen waar ze enthousiast van worden. En het mooie aan deze mogelijke oplossingen is, dat ze zichzelf hebben geïnspireerd met de vele opties en mogelijkheden om hun doelen te bereiken. Uiteindelijk hebben ze hun eigen richting voor de toekomst gevonden — met een beetje hulp en begeleiding van ons.

Zo kwam vooral naar voren dat ze de wijk zichtbaar willen verbeteren; een eigen stempel achterlaten zodat iedere wijkbewoner kan zien dat alles mogelijk is en zelfvertrouwen te geven om het initiatief te nemen.

Het bespreken van ideeën.

“We hebben geen moment getwijfeld. Het zijn een stel leuke jongens met een frisse aanpak die organisaties actief en to-the-point naar een eindresultaat leiden.” — Arno de Vries, GoeieBuurt

Iedereen hetzelfde doel.

Uiteindelijk hebben we ze advies meegegeven voor de vervolgstappen, zodat ze met energie hun nieuwe strategische richting konden volgen. Hun basis in nu sterker en ze staan dichter bij hun kern. Ze weten wat de belangrijkste uitdaging is voor hun toekomst — en ze weten welke obstakels ze moeten overwinnen. Tijdens het gehele proces zijn er verschillende principes vastgesteld waar iedereen het over eens kan zijn. Deze principes geven een leidraad voor het vormgeven van GoeieBuurt en dragen zorg voor het bewaken van hun kern. De fundering is gelegd; de fundering voor de beste buurt van Groningen!

 — Thomas Drenth, van Op Scherp



Vind je het interessant om meer te weten over GoeieBuurt en waar ze nu staan? Heb je ideeën? Kunnen ze je ergens bij helpen of wil je zelf op de één of andere manier betrokken zijn? Dan kan je contact opnemen met GoeieBuurt via info@goeiebuurt.nl