Het boek dat van jou een (gevorderde) creatieveling maakt.

Boekrecensie: Creative Confidence

DoorRyco Wolbers op29 juni 2018
Leestijd3 minuten

Waar gaat dit boek over?

Het uitgangspunt van het boek is simpel: iedereen is creatief. Het is een vaardigheid die je kan trainen, één waar je vertrouwen in moet krijgen. Vertrouwen dat we als kind hadden, maar veel van ons over de jaren zijn verloren. Creative Confidence helpt je dit weer te ontdekken en zal je leren om de wereld op een andere manier te benaderen; een waarin creatie en creativiteit centraal staan.

Allereerst laat het boek zien wat de kracht van creativiteit is, waarom het voor bedrijven het hart van innovatie is, en wat het jou kan bieden in je werk en vrije tijd. De schrijvers houden het echter niet bij theorie en mooie beloftes. Ze weten dit abstracte begrip concreet te maken, bijna tastbaar. Aan de hand van verhalen die inspireren en tips die je direct kan toepassen, word je door alle stappen geleid om je eigen creativiteit te ontketenen.

Na het lezen van het boek weet je welke factoren mensen tegenhouden om hun creativiteit naar buiten te laten en hoe je het zelfvertrouwen kan opbouwen om dit wel te doen. Waar je inspiratie vindt voor nieuwe ideeën en hoe je van idee tot uitwerking over gaat. Hoe creativiteit in teams werkt en je een omgeving schept waarin teams die willen innoveren floreren. De schrijvers sluiten af met stappen die je nu kunt zetten en bieden daarmee alles om van jou een creatieveling te maken.

Waarom is dit boek zo goed?

Creative Confidence is geschreven door Tom en David Kelley, twee broers met een schat aan ervaring op het gebied van innovatie en creativiteit. Door deze rijke geschiedenis hebben ze een boek kunnen schrijven dat alle elementen bevat om jouw creatieve vermogen tot uiting te laten komen. Hierbij hebben ze heel goed door wat het allerbelangrijkste is: gewoon beginnen.

“The value lies not in the idea, however, but in the action.” — Creative Confidence

Het boek leest heerlijk weg en zit propvol verhalen van mensen en bedrijven die hun creativiteit hebben gevonden. Naast voorbeelden van giganten als Procter & Gamble en 3M, biedt het boek ook persoonlijke verhalen. Daardoor kan het niet anders dan dat het lezen van dit boek het creatieve vuur in je ontwaakt. Het enige dat jij moet doen is het aanwakkeren. Ook deze stap weten Tom en David heel toegankelijk te maken. Zo doet dit boek precies wat het moet doen; je aanzetten tot de eerste stap.

Wie moet dit boek lezen?

Ik geloof in de kracht van creativiteit. Het helpt niet alleen om de wereld beetje bij beetje mooier te maken, het maakt alles ook gewoon een stuk leuker. Ik kan dit boek dan ook aan iedereen aanraden. Maar om iets specifieker te zijn: Creative Confidence is het perfecte startpunt voor iedereen die creatiever wil worden. Of dat nou op je werk of gewoon thuis is. Het zal je handvatten geven om mee te beginnen en je zult direct zin krijgen om aan de slag te gaan.

Toch biedt het ook genoeg voor de gevorderde creatieveling, vooral voor de mensen die creatieve leiders willen worden. Na het lezen zal je beter begrijpen hoe je creativiteit in anderen kan aanwakkeren en hoe je hier de ideale omgeving voor kan scheppen. Daarmee is het ook ideaal voor bedrijven die een innovatiecultuur willen ontwikkelen.

“The minute that you understand that you can poke life and actually something will … pop out the other side, that you can change it, you can mold it. that’s maybe the most important thing… Once you learn that, you’ll never be the same again.” - Steve Jobs

Persoonlijk heeft het boek mij geïnspireerd om te blijven zoeken naar manieren om mijn creatieve vermogen en dat van anderen te prikkelen. Want meer creativiteit is iets dat ik iedereen gun en Creative Confidence heeft me nog meer inzicht gegeven in hoe ik dit ook aan anderen kan bieden.

Ben jij ook op zoek naar meer creativiteit in je leven of organisatie? Dan is dit boek het perfecte startpunt.

 — Ryco Wolbers, van Op ScherpCreative Confidence kopen? Dat kan door hier te klikken. Wil je weten wat ik kan betekenen voor het aanwakkeren van creativiteit binnen jouw organisatie of team? Ik ben te bereiken via ryco@opscherp.com