Corporate Storytelling: blijf jezelf, of wordt niks.

Beste lezer, Sorry.

DoorThomas Drenth op06 maart 2017
Leestijd3 minuten

Sorry. Laat ik daar mee beginnen. Sorry. Ik heb namelijk geen artikel voor deze maand — In ieder geval niet het artikel dat ik had beloofd te schrijven. Ik zou schrijven over ‘Corporate’ Storytelling: en dan niet hoe je het verhaal van merk, organisatie en bedrijf tot leven brengt, maar hoe je storytelling gebruikt om werken binnen je organisatie leuker te maken. Ik had al zo’n mooie clickbait-titel bedacht; “5 manieren om communiceren op het werk leuker te maken!” Vergaderen, presenteren, delen van informatie. Dat kan af en toe wel leuker. En ik dacht wel even een paar gouden tips uit mijn mouw te schudden.

Alleen lukte dat dus gewoon niet. Ik kon het gewoon niet eens worden met mijn eigen verhaal en woorden. Ik heb wel drie keer het hele artikel geschreven en drie keer het hele artikel zo ‘CTRL+A en Backspace’ weer van mijn scherm geveegd. Vooral op de laatste dag voor de deadline kreeg ik hier een aardig handje in. Fuck me, right?

Eerst dacht ik dat het writer’s block was, of perfectionisme. Beide niet ongewoon als je volgens een strak schema schrijft. Dus bleef ik stug doorzetten. Totdat het bij me daagde;

Als ik zelf niet geloof wat ik opschrijf, waarom zouden jullie, als lezer, dan geloven wat ik je vertel?

Ironisch genoeg, herinnerde dit mij aan twee belangrijke ingrediënten van Corporate Storytelling: passie & authenciteit.

Passie vertelt veel over je organisatie; waarom je doet wat je doet, voor welke waarden je staat — passie is bewonderenswaardig. Het is iets wat klanten, gebruikers, mensen kunnen waarderen en volgen. Wat eigenlijk weer perfect aansluit op authenciteit; het laat namelijk zien dat wie je bent en wat je doet, echt is. Mensen houden namelijk niet van nep, of bedrogen worden. Logisch, toch?

Ja. En daarom is de grote vraag: als ik moeite heb met mijn verhaal, omdat ik het niet eens kan worden met wat ik vertel, is het dan misschien nep? Sta ik dan wel dicht genoeg bij mijzelf? Nee, en daarom heb ik geen artikel. Ik heb namelijk liever geen artikel, dan dat je iets van mij krijgt dat niet oprecht is.

Mogelijk ben je teleurgesteld, maar hopelijk zul je me er later om waarderen.

Dit is namelijk iets wat mij enorm frustreert in de moderne maatschappij. Het is steeds meer clickbait. Of iets echte waarde, inhoud, of relevantie heeft doet er nauwelijks meer toe. Inhoud wordt opgeofferd als er maar vaak genoeg op iets geklikt wordt, of tot ophef leidt. Het maakt niet uit door wie of met welk doel. Waarom zou je iets schrijven of maken dat voor niemand enige waarde toevoegd?

Ik doe in ieder geval niet mee. Gelukkig zijn er meer mensen die zich hier tegen verzetten, zoals Saul van Stapele van De Correspondent.

Dusja, als ik toch nog iets mag zeggen over communiceren als bedrijf: steek er hart en ziel in. Al is het maar een beetje.

— Thomas Drenth, van Op ScherpIk ga het met je goedmaken! Zorg dat je bent aangemeld voor onze nieuwsbrief. Laat me anders weten via thomas@opscherp.com wat je graag de volgende keer wil lezen. — Natuurlijk zal ik dan wel alleen over iets schrijven als ik er mijn hart en ziel in kwijt kan.